Läkarsekreterare kallas alltmer för medicinsk sekreterare eller vårdadministrativsekreterare. Det har med vilken utbildning man bär med sig. Om det är studier från högskola eller genom någon annan utbildning.
Läkarsekreterare är en av flera yrkesgrupper inom vården som det råder brist på. I Sörmland är det många som står i tur för att pensioneras, och därför har Landstinget dragit i gång en egen utbildning för nya läkarsekreterare.
Vid Vingåkers Vårdcentral arbetar i dag fyra läkarsekreterare/medicinska sekreterare. KK har träffat tre av dem. Annika Sunvisson som har arbetat i 17 år inom gebitet och vid Vingåkers vårdcentral sedan 2014. Sofia Caldevi tog sin examen 2007 och är sedan sex år tillbaka vid vårdcentralen. Jenny Kristoffersson var klar med utbildningen vid millennieskiftet och har arbetat här i sex år.
Att tycka om att skriva, det är en viktig faktor för att trivas med jobbet. och att kunna skriva fort, slår de fast.
En läkarsekreterare har vanligtvis i uppgift att skriva ut läkarnas anteckningar för patientjournaler. Med allt fler hyrläkare inom vården har arbetet blivit något mer komplicerat eftersom läkare gärna använder sig av förkortningar som kanske inte är allmänna.
Vad gör de då?
‒Då går vi och frågar vad de betyder, säger Annika Sunvisson.
På sin arbetsplats har de visserligen hyrläkare, men de har arbetat här i flera år så det innebär inga problem att tyda läkarnas underlag som ska skrivas ut.
Att sitta vid datorn och skriva är inte enkom det som ingår i deras uppgifter. Sunvisson och Kristoffersson möter vårdtagare eftersom de även sitter i receptionen också.
Och de betonar att möten med människor är en väldigt rolig del av jobbet.
‒Vi har olika ansvarsområden, konstaterar Sofia Caldevi som inte skriver så mycket eftersom hon har flera andra sysslor, bland annat som IT-koordinator och hon är vårdcentralens IT-kontakt med landstinget.