Lagligt med könsord på studentflaken

Polisen har ingen rätt att klippa ner banderoller med stötande budskap från studentflaken. Det är den lokala polischefen och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke överens om.

Det må finnas lämpliga och mindre lämpliga budskap i samband med studentkortegen, men så länge inga brott begås får Polisen inte ingripa mot banderollerna.

Det må finnas lämpliga och mindre lämpliga budskap i samband med studentkortegen, men så länge inga brott begås får Polisen inte ingripa mot banderollerna.

Foto:

Övrigt2017-05-05 05:00

Kuriren berättade nyligen om de stötande och sexistiska budskap, som ibland kan förekomma under studentfirandena. Katrineholms tekniska colleges rektor, David Rytter, konstaterade att han inte lägger sig i vad studenterna skriver på sina banderoller. Ungdomarna har gått ut och är inte längre skolans ansvar, anser han.

Däremot berättade en av de poliser som jobbar med studenten att man brukar kontrollera och ta ner banderoller med budskap som anses olämpliga.

‒Jag har en sax i fickan och klipper ner dem, sa hon.

Men så får Polisen inte agera. Det råder en grundlagsskyddad yttrandefrihet i Sverige, och så länge inget lagbrott begås har Polisen ingen rätt att ta bort några banderoller eller på andra sätt hindra yttranden, oavsett om dessa kan anses vara stötande eller inte.

‒Vi ska inte ha en smakpolis i Sverige, utan en polis som bekämpar brott, säger Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert.

Vissa saker är förbjudna att yttra, som till exempel hets mot folkgrupp. Men könsord eller sexism hör inte till det som är förbjudet.

‒Det är klart att det kan vara osmakligt, men det är inte ett brott, slår Nils Funcke fast.

Och han får medhåll av Polisens lokalområdeschef i Katrineholm, Anders Gölevik.

‒Yttrandefriheten är väldigt stark, den är grundlagsskyddad, konstaterar han.

Han känner inte heller igen sig i beskrivningen av att Polisen brukar ha med sig en sax och klippa ner de budskap som anses vara olämpliga.

Däremot kan man som förälder och medborgare förstås ha åsikter om vad som passar sig och inte att ha på ett studentflak, menar Gölevik.

‒Man kan ju säga till ungdomarna, att det här kanske inte är så lämpligt. Man kan alltid prata med folk.

Anders Gölevik menar att det snarare var i sådana allmänna ordalag, och inte i polisrollen, som hans kollega uttalade sig i Katrineholms-Kuriren.

Gölevik tror att hans personal vet vilka lagar som gäller. Några polisingripanden mot studentbanderoller kan det hursomhelst inte bli frågan om, så länge de inte bryter mot lagen, säger polischefen.

Yttrandefrihet

Alla har rätt att fritt uttrycka sig i tal, skrift eller på annat sätt. Detta slås fast i regeringsformen.

Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ger ett extra starkt skydd för vissa typer av medier, som tidningar, radio och tv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!