Labbet är ett nav som många vänder sig till

Femte delen av KK:s artikelserie om verksamheterna inom Vingåkers vårdcentral speglar en mycket viktig funktion för att en vårdcentral ska kunna fungera. Här sker provtagningar från morgon till kväll varje vardag.

Tina Olsson startar upp och kollar att apparaturen de ska använda fungerar som den ska.

Tina Olsson startar upp och kollar att apparaturen de ska använda fungerar som den ska.

Foto:

Övrigt2017-09-04 15:10

På vårdcentralens laboratorium arbetar sex undersköterskor, och de har en speciell utbildning och licens för sitt värv.

Denna tidiga måndagsmorgon möter jag Åsa Lindström och Tina Olsson på deras arbetsplats. Sex undersköterskor blir fyra heltidstjänster sammanräknat och det krävs för att ta emot alla patienter som det ska tas prov på.

Under en dag kan det bli uppemot 80 provtagningar i olika former. Och då labbet har ett gott rykte arbetar de inte endast med patienter från kommunen, utan tar prover för andra sjukhus och vårdcentraler.

Främst är det från Sörmland, men inte minst under sommartider är det många stockholmare som får sina provtagningar gjorda här. Vilket är en service som innebär att de inte behöver åka till sitt sjukhus eller VC för att få provet gjort. Faktum är att de har patienter från norr till syd.

Genom att ledningen beslutade att, utöver den ordinarie morgonturen med prover som går till Kullbergska, också ha en eftermiddagsbil så har vårdcentralen öppnat en drop in för provtagning under några timmar morgon och tidig förmiddag.

När det gäller provtagningar är det blod och urin och avföringsprover som är en betydande del av arbetsdagen. Blodprover tas i arm och finger och en del av proverna analyseras på plats. Som blodvärde, glukos, snabbsänka, äggvita och blod i urin, med mera.

Andra prover skickas iväg för analys och det gäller bland annat kolesterol, PSA, hepatit med mera.

Den största gruppen som personalen ser för provtagning är personer som har blodförtunnande läkemedel. De kollas ofta upp för att fastställa att blodet förmåga att koagulera ligger inom fastställda värden .Andra ofta återkommande patienter är de som har diabetes.

Att labbets uppgift är en avgörande faktor för att en vårdcentral ska fungera som krävs står utom allt tvivel. Och att det är god stämning på labbet är också nu fastställt.

‒Vi trivs jättebra, vi är ett jättebra gäng, slår Åsa Lindström och Tina Olsson fast med ett skratt.

Laboratorium

För att få ta prov krävs en labbeställning av läkare. Det kan vara en akut provtagning vid ett besök, men det kan också vara upprepade provtagningar som vid kroniska sjukdomar såsom diabetes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om