Kvinnliga uppfinnare efterlyses – en miljon kronor i potten

När över en miljon kronor ska delas ut till uppfinnare hoppas Bodil Odre att fler kvinnor finns med.– Det är mycket gamla tankar som finns kvar i de här kretsarna, säger hon om uppfinnarvärlden.

Bodil Odre manar kvinnor att kliva fram och visa sina uppfinningar. Hon pekar också på att ett steg att komma vidare är att få en mentor genom uppfinnarföreningen Oppinova och bolla idén.

Bodil Odre manar kvinnor att kliva fram och visa sina uppfinningar. Hon pekar också på att ett steg att komma vidare är att få en mentor genom uppfinnarföreningen Oppinova och bolla idén.

Foto:

Övrigt2018-02-27 07:30

– Uppfinningar behövs alltid, för att utveckla det vi har och så vi kommer vidare. Det kan vara maskiner, verktyg och tjänster, säger Bodil Odre, ordförande i innovatörs- och uppfinnarföreningen Oppinova i Sörmland och även juryledamot i stiftelsen Skapa, som nu söker 2018 års bästa uppfinnare och innovatör.

Skapa delar ut en miljon kronor till länsvinnare, en per län, och till riksfinalisterna. Det finns priser för både unga och vuxna, och stiftelsen puffar särskilt för att få fler unga och kvinnor att söka.

– Kvinnor behöver få bättre möjlighet att komma fram med sina uppfinningar, säger Bodil Odre och pekar på att uppfinnarvärlden fortfarande är ganska blind för kvinnor.

Männen är i kraftig majoritet och förra året hade Sörmland inte en enda sökande till Skapa-priserna.

– Det är sorgligt, för vi vet ju att kvinnor som uppfinner finns, säger hon och pekar på 2016 års länsvinnare i innovationspriset Skapa där två kvinnor tog hem priset i ungdomsklassen.

– Kvinnor måste bevisa ännu mer än män för att slå sig fram, säger Bodil Odre, och ser att kvinnor har ännu svårare än män att få finansiering för att utveckla sina uppfinningar.

Men hon ser också att fler kvinnor behöver våga tro på sig och sin uppfinning, visa upp den, ha en mentor som kan hjälpa till att få idén att komma vidare.

– Satsa för att vinna! Många har inte insett sitt eget värde i det här sammanhanget, säger hon och hoppas på kvinnonamn bland ansökningarna som ska vara inne senast 23 april.

Sannolikt kommer inte Sigrid Larsson och Farfun Abdikarin att finnas med bland uppfinnarna som söker Skapa-priset. Men de var två av de unga uppfinnare som fanns med då Snilleblixtmässan arrangerades i Katrineholm förra året. De visade då en badrumshållare som de uppfunnit och förklarade att det första uppfinnaruppdraget gav mersmak.

Snilleblixtarna är ett koncept som i Katrineholm arrangeras av kommunens teknik- och entreprenörsskola Komtek och som handlar om att få elever från förskoleklass till sexan att upptäcka vad uppfinnande är.

– Snilleblixtarna är ett enkelt och bra koncept för att ge självförtroende och få elever att inse "jag kan", oavsett ålder, kön och utbildning. Vi vill visa att "jag kan skapa min verklighet" och inte bara vara en passiv konsument, säger Martin Olsson, verksamhetsansvarig på Komtek.

Årets Snilleblixtmässa sker den 11 april och det är redan 40 elever anmälda. De börjar nu jobba med uppfinningar i sina skolor och ställer sedan ut slutresultaten på mässan. Alla får medalj och en jury premierar en uppfinning för design och en för innovation lite extra.

– När de jobbar i klasserna är det både killar och tjejer. Alla har idéer, säger Martin Olsson som menar att Snilleblixtarbetet bidrar till att bryta kvinnors frånvaro i uppfinnarvärlden.

– Vi måste börja i tidig ålder, innan man blivit stöpt i samhällets form. Då blir det inte beroende av kön om man jobbar med innovationer, säger Martin Olsson.

5 uppfinningar av kvinnor

Melittafiltret (Melitta Bentz 1908)

Vindrutetorkare (Mary Anderson 1903)

Potatismjölet (Eva Ekeblad, som 1748 var den första kvinnan som valdes in i Vetenskapsakademien)

Torrmjölk (Ninni Kronberg 1927)

Lovikkavanten (Erika Aittamaa)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om