Kurt Kindström har avlidit

Kurt Kindström, Valla, har avlidit i en ålder av 83 år. Han var skeppare till yrket, och kom från Småland. Han var född i Drag på en halvö omkring två mil norr om Kalmar. Fadern var sjöman, och 14 år gammal gick Kurt Kindström till sjöss på sin fars fullriggare, ett tremastat segelfartyg.

Övrigt2009-05-07 07:54

1945, när han var 20 år, tog han skepparexamen, och två år senare motorskötarbevis. Däremellan gjorde han sin militärtjänst på pansarskeppet Sverige som var stationerat på Hossfjärden utanför Karlskrona.

1952 köpte Kurt Kindström ett eget fartyg, MS Nelly av Drag. Det var en träskuta med två master, en så kallad galeas. 1954 gifte han sig med Eira Karlsson från Lofta i Gamleby. Tillsammans körde de laster med Nelly längs östkusten. Det var bland annat Ölandssten, raps, spannmål, gödning, plank, och någon gång kalksten från Gotland, och cement.

Dottern Barbro föddes 1961, och hon fick vara med på sjöfärderna. Senare köpte Kurt Kindström och hans bror motorfartyget Lisa, och då turades Eira och broderns fru om att vara kocka på båten. Med Lisa körde de laster mera till och från utlandet, som Polen, Tyskland, Ryssland, Finland och Danmark, och även längs den svenska kusten. De tog de laster som fanns.

På 70-talet började lastbilstrafiken ta över det som gått med sjöfart. Kurt Kindströms bror fick en hjärtinfarkt. 1973 såldes Lisa till St Thomas i Västindien, och 1974 gick Kurt Kindström i land från sitt värv på sjön. I åtta år hade han jobb som riggare på Kalmar varv. Varvet gick i konkurs 1982. Det blev AMU-kurs, till svetsare, för Kurt Kindström. Sista jobbet hade han på Fredrikskans idrottsarena i Kalmar. 1986 hade han gjort sitt, och fick pension som 61-åring.

Hans stora hobby var finsnickeri och fiske. 1974 byggde han sig en öppen fiskebåt med "dunka-dunka-låda”. Han la nät och fångade fisk, något som varit en naturlig del i livet sedan han föddes i huset med sjötomt i Drag. Tiden där var slut 2001, då makarna sålde huset och flyttade till Valla i Sörmland för att komma närmare barn och barnbarn. De sista åren var Kurt Kindström svårt sjuk i Parkinsons sjukdom, och vistades på Vallgården.

Närmast anhöriga är hustrun Eira och dottern Barbro med familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om