Läkemedel med hög risk för biverkningar kallar Socialstyrelsen "olämpliga för äldre". I vissa kommuner fick nästan en fjärdedel av alla över 80 år olämpliga läkemedel utskrivna någon gång under 2016. I många andra kommuner ligger den siffran i stället under tio procent.
I Katrineholm och Vingåker är dessa siffror förhållandevis låga med cirka 13 respektive 15 procent.
‒En av anledningarna tror jag kan vara de utbildningar vi har med apoteken i just den här frågan. En annan anledning tror jag är att vi har en läkare i kommunen som är väldigt duktig på just det här, säger Pernilla Andersson, sjuksköterskechef på Katrineholms kommun.
Hon tror även att folk är mer upplysta om läkemedlens biverkningar i dag.
‒Både äldre och anhöriga är mer upplysta nu för tiden. Man läser på mer och vet mer om sina läkemedel, säger hon.
Enligt Socialstyrelsen verkar det inte finns någon tydlig orsak till ojämlikheten mellan kommunerna.
‒Det är ingen som riktigt har tittat närmare på varför vissa kommuner ligger mångdubbelt högre än andra. Man kan säga att det är tecken på en kvalitetsbrist att det ser ut så, säger Johan Fastbom på Socialstyrelsen till nyhetsbyrån Siren.
Ulrica Truedsson (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm, tror att de låga siffrorna i Katrineholm beror på ett långsiktigt arbete i hela länet.
‒Vi har haft en lång och gemensam plan för landsting och kommun. Alla socialtjänster har godkänt riktlinjerna, så det finns ett djupt och nära samarbete, säger hon.
Annika Haraldsson, apotekschef på Lloyds apotek i Katrineholm, tror också att de låga siffrorna beror på det länsomfattande arbetet.
‒Det har länge funnits ett samarbete om den här frågan. Bland annat har apotekare varit ute på ålderdomshem och informerat, säger hon.