Kulturskymning i Vingåker

Övrigt2009-09-30 05:00

I veckan har rapporterats i Katrineholms-Kuriren om förestående neddragningar inom kultursektorn i Vingåkers kommun. Att kulturen också måste vara med och dela på bördan när kommunen nödgas spara är helt naturligt. När prioriteringar krävs ställs också kulturpolitikens inriktning på sin spets.

I verksamhetsmålen för 2009-2011 som fastställts av kommunfullmäktige påtalas särskilt vikten av att främja en positiv befolkningsutveckling i kommunen. I det läget väljer kultur- och fritidsnämnden att lägga ett förslag där bidrag till studieförbund och till gemensamma lokaler för kulturutövning kraftigt reduceras, medan anslagen till bland annat konstutställningarna på slottet och musikarrangemang med framför allt deltagande av artister från annan ort inte berörs.

De förslag som kultur- och fritidsnämnden lagt fram för kommunfullmäktige drabbar ensidigt kulturaktiviteter som främjar aktivt deltagande från kommunmedborgarna. Dessutom drabbas återigen kommunens ytterområden hårt, där mycket av den aktiva kulturverksamheten bedrivs. Det är ett mycket tydligt ställningstagande av majoriteten i kultur- och fritidsnämnden.

Jag tror att ett aktivt kulturliv med engagerade medborgare är ett betydligt viktigare inslag för att främja en positiv befolkningsutveckling än en politik som har för avsikt att locka tillfälliga konsert- och utställningsbesökare. Om man hade haft för avsikt att gynna den kulturverksamhet som bedrivs i kommunen av kommunens egna medborgare hade man kunnat lyfta fram Högsjö kultur- och teatergrupp som ett positivt exempel. De teaterföreställningar som arrangeras i Högsjö lockar cirka 4- 000 besökare varje år. Men framför allt skapas ett positivt engagemang från ett stort antal kommunmedborgare, långt ifrån bara genom dem som syns på scenen. Det är den typen av verksamhet som nämnden tar aktivt avstånd från genom att minska bidrag till vuxenverksamhet samt att minska stödet till Högsjö Folkets hus.

I det tjänsteutlåtande från kultur- och fritidsförvaltningens chef som ligger till grund för nämndens beslut påstås att verksamheten vid Säfstaholm är en viktig verksamhet ur inflyttningssynpunkt. Efter att ha läst samtliga förvaltningschefers utlåtanden inför budgetarbetet är det enligt min bedömning det fräckaste påståendet av alla. Hur många nya kommunmedborgare har vi fått tack vare konstutställningarna på slottet?

I en artikel i Kuriren den 16 augusti 2008 kan man läsa om förra sommarens utställning på Säfstaholms slott. På frågan om vad det är för poäng med att visa måleri av en relativt okänd skånsk konstnärinna svarar kulturchef Lars Furborg: Jag tycker rentav att det är ett ansvar om man har möjlighet att göra det.

Är det verkligen så, kulturpolitiker i Vingåkers kommun, att kommunen med skattemedel ska ta ansvar för att lyfta fram okända skånska konstnärer samtidigt som biblioteksfilialer har lagts ner, föreningsbidrag kraftigt reduceras, gemensamma samlingslokaler hotas av nedläggning och kulturskolans verksamhet ifrågasätts?

Vad säger ni, Anneli Bengtsson och Arnold Widén, ordförande respektive vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden?

Anders Nord

Aktiv kulturutövare och medlem i Högsjö S-förening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om