Det är ingen hemlighet att många av Vingåkers ungdomar har det kärvt med skolresultaten. Samtidigt har Slottsskolans elever en provisorisk lösning med baracklokaler i väntan på att nya skolan ska stå klar, så arbetsmiljön kunde vara bättre. Det är därför ingen slump att höstlovets stora satsning från kommunens sida blir på eleverna i årskurs 7-9.
För första gången ordnas Dreamcamp, ett kostnadsfritt tredagarsläger på Hjälmargården i Läppe med målet att få eleverna att växa och känna framtidstro.
– Vi försöker hitta nya vägar för Kulturskolan att arbeta på och nå ännu fler barn och ungdomar, säger Fred Sjöberg, kulturskolechef.
Med inspiration från andra kommuner föreslog han ett kulturläger som nu förverkligas. Detta tack vare kommunens satsning på projektet Framtidstro, som ska hjälpa till att skapa en meningsfull vardag för unga i Vingåker och öka ungas tro på sig själva.
– Det är en storsatsning med många olika projekt, säger Fred Sjöberg.
En del blir lägret den 29-31 oktober, som går i kulturens tecken. Lägret riktar sig alltså till elever i årskurs 7-9 och innebär två övernattningar på Hjälmargården med en rad aktiviteter på dagarna. Två är obligatoriska för alla: en inspirationsföreläsning med Martin Richards och körsång med Svenska Gospelverkstaden. Richards, lärare och coach, är särskilt inriktad på ungdomar och hur de kan tänka för att nå sina drömmar och tro på sig själva. Svenska Gospelverkstaden har ungdomar som ledare och samlar lägerdeltagarna i sång.
– Att göra saker tillsammans förenar människor, och det är fint att sjunga tillsammans, säger lägerambassadören Klara Laago.
Utöver de fasta programpunkterna kan lägerdeltagarna välja aktiviteter att ägna sig åt i grupp. Det startas en pop- och rockensemble på lägret, det ska bli drama-workshop och dans-workshop, några kommer att ägna sig åt foto och film och så ska det bli låtskrivarverkstad.
När lägret är genomfört ska det utvärderas. Om det har varit bra blir Dreamcamp i Vingåker en återkommande möjlighet för eleverna.
Klara Laago, lägerproducenten Lena Westling och Fred Sjöberg ser ett stort värde i att ungdomarna får möjlighet att umgås utanför skolan ett par dagar.
– Det är roligt att ses tillsammans och gör något roligt utan krav.