Båvenrundan en odramatisk tävling kantad av frågesport för veteranmotorcyklar och mopeder. I år har tävlingen lockat ett 70-tal ekipage.
‒Mopederna ökar och de är 42 stycken, jag tror det är 27 motorcyklar, säger Åke Lagerbäck från arrangerande Motorcykelhistoriska klubben Sörmland, MCHK, som just kommit tillbaka efter att ha satt ut riktmärken och alla frågor längs banan.
‒Det blir mycket frågor om motorkunskap men även om 60-talsmusik och praktiska frågor. Den sista är klurig, då ska man gissa dimensionerna på 12 olika skruvar.
Rundan går mot Flen och Stenhammar, åker ner mot Valla och är som längst bort i trakten av Dagöholm. För motorcyklisterna blir det cirka nio mils väg och för mopedisterna cirka fem.
‒Jag delar på dem ibland, mopederna vill helst åka i klunga och på grusväg, motorcyklister åker med en minuts intervall, säger Lagerbäck.
Orter som Finspång och Upplands Väsby är representerade bland deltagarna, men även mer närliggande som Strängnäs varifrån Göran "Krax" Jansson kommer.
‒Det är faktiskt första gången jag är med på mopedrally, annars är det mest amerikanare som gäller, säger han och lutar sig mot dagens åkdon, allt annat än en vräkig jänkarbil.
‒Detta var 60-talets invalidfordon, en Norsjö chopper från -60 i bruksskick. Jag har haft den i tre år, den har en tvåväxlad automatare, en saxomat, och den bara går och går, säger "Krax".
Eje Augustsson är sekreterare i MCHK.
‒Vi har kört rundan i 20 år tror jag. För att klassas som veteranare ska fordonet vara 30 år men vi kan ta med nyare också, huvudsaken är att folk kommer, säger Augustsson.
Är det bara äldre män som deltar?
‒Nej för fan, vi har tjejer också, det är mest tjejer som kör moppe. Men föryngringen är inte så bra, den yngsta är tio år sedan är det från 60 och uppåt, säger Augustsson och konkretiserar vad det hela handlar om.
‒Veteranfordon är en kulturhistorisk gärning, att bevara det som har funnits från motorcykelns barndom och framåt. Det är viktigt att man bevarar det här, de som är 70 eller 80 år körde de här på 50-talet innan bilismen kom och man körde dem till jobbet, på vintern med.