Så inleds nu den 41:a Almedalsveckan, en vecka där samhällsutvecklingen och politiken står i centrum. Det kommer att hållas debatter och seminarier om allt ifrån svensk naturgas och ecodriving till välfärdens kärnverksamheter och fiskepolitik. På denna dynamiska mötesplats har många under tidigare år frågat varför kulturen inte diskuteras. Man kunde märka en viss scenförändring förra året då exempelvis Västra Götalandsregionen hade seminarium om framtidens kulturpolitik men det är verkligen glädjande att se årets explosion av seminarium med kulturella inslag.
Äntligen har kulturen fått en självklar plats på Almedalsveckan. Jag hoppas verkligen att den är här för att stanna. När jag tittar igenom programmet inför veckan blir det svårt att bestämma sig för vilka seminarier som ska prioriteras.
Efter att besökt detta politiska evenemang under många år i följd verkar det inte bara som att årets upplaga blir den hittills största med över 1 000 arrangemang, utan också den mest kvalitativa med många bra möten och diskussioner.
Förändringen tror jag till stor del beror på Kulturutredningen som alliansregeringen tillsatte och som presenterade sina förslag i våras. Den första genomgången av kulturpolitiken på trettiofem år öppnade ögonen på många, för kulturen är inte längre bara är för de insatta. Var och en kan bidra till kulturen och konstens utveckling.
Förutom som deltagare och debattör kommer jag även att i samarbete med Kultur och Näringsliv ha ett seminarium på tisdag om hur kulturen kan stärka företag och varumärken. Kultur och kulturarv har alltid genomsyrat städer, samhällen, släkten och människor.
Alla har sin historia, sin syn på kultur. Likaså har alla företag sin egen kultur och sitt eget arv. Alla varumärken står för något och betyder något och ekonomiska värden går att mäta, men vad är det som tillför varumärken det där lilla extra, det som gör ett varumärke starkare än ett annat?
Kulturens betydelse som kompetenshöjare och konkurrensmedel för det svenska näringslivet börjar uppmärksammas allt mer. Ett blomstrande kulturliv lockar investerare, studenter, turister och boende. I många europeiska länder finns redan idag ett självklart samspel mellan kulturen och näringslivet.
Det är dags att ta kulturen på allvar som en av de främsta drivkrafterna för Sveriges välmående och framtida tillväxt och det är som sagt glädjande att se att så många inser det inför årets Almedalsvecka.
Cecilia Magnusson (M)
Gruppledare för moderaterna i riksdagens kulturutskott