Kulturen jäser i Björndammens masugn

I veckan släppte årets program av framträdanden som kommer att hållas i Björndammens masugn. Med en stor variation med både brittisk pubmusik och bibliska berättelser hoppas föreningen på att fylla stolarna.

Övrigt2017-05-11 11:15

I hörnet av den renoverade masugnen står den nybyggda scenen på plats. Lars-Erik Larsson, ordförande i föreningen Björndammens masugn, säger att akustiken i byggnaden med ungefär 20 meters takhöjd är något speciellt.

‒Det är en helt unik akustik. Förra året bestämde vi att vi skulle ha mer musik här. När vi fick hit företrädare från Scenkonst Sörmland sa de bara "wow", säger han.

Efter det besöket fick föreningen välja ett framträdande som skulle hållas i masugnen.

‒Det är lite kontrast från deras program där de vanligtvis spelar på slott och herresäten, säger Lars-Erik Larsson.

Kontrast är ledordet som föreningen har satsat på när de spikat årets program. I samarbetet med Scenkonst Sörmland blir det "An Alehouse Session", brittisk pubmusik, och några veckor efter framträder Malmakören med en musikteater: Balladen om Rut.

Musikteatern kommer att framföras under fem tillfällen och manus är skrivet av författaren Agneta Pleijel med smärre modifikationer av lokala Maria Kollind.

‒Vi har varit intresserade av att använda den här råa lokalen sedan en tid tillbaka. Det ska bli väldigt spännande och vi ser verkligen fram emot att framträda här, säger teaterns regissör Maria kollind som till vardags arbetar som präst.

Berättelsen är tagen från det gamla testamentet.

‒För att hålla mig kort är det en berättelse om två kvinnor som flyr från ett krigsdrabbat land och finner en ny plats att kalla sitt hem. Det är en berättelse som har fascinerat många och som trots sin ålder är aktuell i dagens samhälle, säger hon.

Förra året var det en temporär scen i byggnaden. Men med fler evenemang har nu en ny, större kommit på plats.

‒Den var färdig 1 maj och till det har vi köpt nya stolar. Totalt kommer vi att få plats med närmare 200 personer här inne, säger Lars-Erik Larsson.

Föreningen samarbetar även med Björndammens kafé som ligger på andra sidan väg 55.

‒Mimmi som driver det kommer att ordna mat och dryck till de olika evenemangen. När "An Alehouse Session" är här kommer hela kvällen vara inspirerad av Irländsk kultur, även maten och drycken, säger han.

Fokus på variationen

17 juni, kl. 16:00: ’The Finnmark Story’, en musikal om Dan Andersson och Finnmarken, utförd av gruppen Jilla från Södertälje.

12 augusti, kl. 19:00: An Alehouse Session, i samarbete med Scenkonst Sörmland. Ljudbilden signeras Henry Purcell men här hörs även folkmusik, sea shanties, ett plötsligt trumsolo, en liten operaaria, anekdoter, storytelling, burleska skämt och glada skratt.

26 augusti - 2 september, olika tider: Balladen om Rut, utförd av Malmakören under regi av Maria Kollind.

9 september, kl. 10:00 - 15:00: Masugnens dag. Med fokus på folkvisor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om