Kullbergskas stroketeam prisas för bra vårdresultat – topp 5 av 72 sjukhus

Stroketeamet på Kullbergska sjukhuset har fått kvitto på att deras arbete är framgångsrikt. De har fått utmärkelsen "god strokevård" av kvalitetsregistret Riksstroke.

Stroketeamet på Kullbergska sjukhuset jobbar med både patienter som kommer in akut och de som är under rehabilitering. Det gör att personalen får förmånen att följa patienternas framsteg hela vägen.

Stroketeamet på Kullbergska sjukhuset jobbar med både patienter som kommer in akut och de som är under rehabilitering. Det gör att personalen får förmånen att följa patienternas framsteg hela vägen.

Foto:

Övrigt2018-09-26 11:50

Det är lunchdags på stroke- och medicinenheten där 35 personer arbetar. Diplomet har ramats in och utmärkelsen har firats med tårta.

– Det är jätteroligt att få en bekräftelse på att vi gör ett bra jobb, säger undersköterskan Linnéa Öberg, som får medhåll av flera kollegor.

Riksstroke är sjukhusens verktyg för kvalitetsutveckling av strokesjukvården. Förra året registrerades 21200 insjuknanden på 72 sjukhus i Sverige. Parametrar som vård- och omhändertagande, rehabilitering och patienters upplevelser bedöms för att vården ska hålla en jämn och hög kvalitet i Sverige.

Den klinik som utmärkte sig bäst 2017 var strokeenheten vid Alingsås lasarett och de utses till Årets strokeenhet. Sjukhusen i Sundsvall, Köping, Kalix och Katrineholm får ett omnämnande för ”god strokevård”, ett pris som Katrineholm har tilldelats två gånger tidigare, 2011 och 2014.

Vad är framgångskonceptet?

– Att vi jobbar som ett team och har bra kommunikation. Vi i personalen pratar direkt med varandra och det är det bästa för patienten. Utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör rätt, säger överläkaren Yeasmin Tahera.

I Katrineholm vårdas cirka 160 strokepatienter årligen av ett team med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Under rehabiliteringen arbetar också arbetsterapeuter, sjukgymnaster, logoped, dietist, kurator och en speciell strokesjuksköterska.

Christina Nilsson har jobbat som undersköterska på strokenheten sedan den startade på Kullbergska 1996 och kan se utvecklingen.

– Vi har fått modernare övervakningsteknik och en propplösande behandling, säger hon.

När stroketeamet startade kom det ofta in svårare fall eftersom stroke inte upptäcktes i tid. Ett av målen framöver är att korta tiden innan den propplösande behandlingen så mycket som möjligt. Teamet poängterar vikten av att människor måste söka vård i tid.

När tar ni hem priset som Årets strokeenhet?

– Det kanske kan bli nästa år får vi hoppas, säger enhetschefen Anna Forsberg.

Stroke

Är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller blödning i hjärnan.

Skadorna visar sig som en plötslig förlust av olika funktioner som styrs från hjärnan, till exempel tal, rörelser, känsel och syn.

Källa: www.riksstroke.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om