– Vi vill att det ska finnas en valmöjlighet i sjukhusens kaféer. Det gör det inte i dag, säger Maria Björklund, som sedan i januari driver ett ettårigt projekt där viljan är att skapa en modell för ett sjukhuskafé med ett sunt utbud där besökaren har chans att göra hälsosamma val.
Viljan är också att sjukhuset genom sitt utbud ska inspirera människor till en förändring och en sundare livsstil. Delar i projektet är också att propagera för lokala och ekologiska råvaror.
Tanken är att kaféet på Kullbergska sjukhuset ska vara först ut och bli modell för andra.
Maria Björklund förklarar att viljan är ett kafé där det finns egentillverkade bakverk med minst halverad mängd socker och vitt mjöl jämfört med i traditionella bakverk. Minst hälften av brödet ska ha nyckelhålsmärkning, tallriksmodellen ska följas och varor med långsamma kolhydrater finnas. Den som får mersmak för något ska lätt kunna se vad det innehåller, få receptet och kunna laga samma sak hemma.
Landstingspolitikerna har nyligen uppvaktats kring kaféförändringen, men Maria Björklund förklarar att framgången hittills uteblivit.
– Vi har inte fått gehör. Det stannar vid att det blir för dyrt. Marginalerna finns just på läsk och godis. Det är en grundproblematik som alla jobbar med i kaféer, säger hon.
Det landstingsbolag som driver kaféerna tycker också att förändringen blir för dyr.
Arbetet fortsätter och projektet kommer den 18 oktober att i samarbete med Hälsotorget på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm genomföra en avsmakningsdag och samla kommentarer från människor om vad de skulle vilja se för utbud i sjukhuskaféet.