Kullbergskas kafé ska vara förebild

Socker, överallt socker – det är upplevelsen hos många fikasugna som uppmuntras till nya kostvanor av vården. Nu går diabetessköterskan Maria Björklund med sitt projektteam i spetsen för en totalförändring i sjukhusens kaféutbud.

Så här ser det ut i disken på Kullbergska sjukhusets kafeteria i dag.

Så här ser det ut i disken på Kullbergska sjukhusets kafeteria i dag.

Foto:

Övrigt2017-09-12 05:00

– Vi vill att det ska finnas en valmöjlighet i sjukhusens kaféer. Det gör det inte i dag, säger Maria Björklund, som sedan i januari driver ett ettårigt projekt där viljan är att skapa en modell för ett sjukhuskafé med ett sunt utbud där besökaren har chans att göra hälsosamma val.

Viljan är också att sjukhuset genom sitt utbud ska inspirera människor till en förändring och en sundare livsstil. Delar i projektet är också att propagera för lokala och ekologiska råvaror.

Tanken är att kaféet på Kullbergska sjukhuset ska vara först ut och bli modell för andra.

Maria Björklund förklarar att viljan är ett kafé där det finns egentillverkade bakverk med minst halverad mängd socker och vitt mjöl jämfört med i traditionella bakverk. Minst hälften av brödet ska ha nyckelhålsmärkning, tallriksmodellen ska följas och varor med långsamma kolhydrater finnas. Den som får mersmak för något ska lätt kunna se vad det innehåller, få receptet och kunna laga samma sak hemma.

Landstingspolitikerna har nyligen uppvaktats kring kaféförändringen, men Maria Björklund förklarar att framgången hittills uteblivit.

– Vi har inte fått gehör. Det stannar vid att det blir för dyrt. Marginalerna finns just på läsk och godis. Det är en grundproblematik som alla jobbar med i kaféer, säger hon.

Det landstingsbolag som driver kaféerna tycker också att förändringen blir för dyr.

Arbetet fortsätter och projektet kommer den 18 oktober att i samarbete med Hälsotorget på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm genomföra en avsmakningsdag och samla kommentarer från människor om vad de skulle vilja se för utbud i sjukhuskaféet.

Framtidens sjukhuskafé

I framtidens sjukhuskafé ska besökaren kunna fika hälsosamt och få inspiration att ändra matvanorna. Under det närmast året ska kaféet på Kullbergska sjukhuset utvecklas som modell för framtidens sjukhuskafé. Nya alternativ (som saknar vitt, raffinerat mjöl och innehåller halverad mängd socker och fett) ska erbjudas intill ett visst traditionellt utbud.

Ett vetenskapligt råd finns kopplat till projektet och bidrar med riktlinjer och kvalitetstänkande. Här ingår professorer inom diabetesforskning, aptitreglering, diabetesläkare, dietist och diabetessköterska.

En av tankarna i framtidskonceptet är "less is more" och viljan är att bjuda in konst- och designutbildningar att utforma porslin och formar anpassade för att äta mindre portioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!