Krönika: Jag hoppas att fler vill vara som Anna

Varje fredag när skoldagen på Duveholmsgymnasiet (eller Duveholmsskolan, som den hette då) var slut hoppade Anna på bussen mot Flen och Sparreholm för att vara på plats i sporthallen i tid för den efterlängtade basketträningen.

Tränaren tog bussen till Sparreholm vecka efter vecka för att träna ett ungt gäng med inga andra ambitioner än att röra på sig och ha kul. Var finns de unga i dag, redo att ta ett aktivt ansvar i föreningar?

Tränaren tog bussen till Sparreholm vecka efter vecka för att träna ett ungt gäng med inga andra ambitioner än att röra på sig och ha kul. Var finns de unga i dag, redo att ta ett aktivt ansvar i föreningar?

Foto:

Övrigt2017-09-23 07:00

Nio tjejer, basketintresserade men utan egentlig annan ambition än att röra på sig och ha kul, stod redo att lära mer om den perfekta tvåtakten, hur straffen ska sättas och hur motståndaren fintas. År ut och år in höll vi på. Och tränaren tog bussen vecka efter vecka. Den enda ersättning jag känner till är kramarna hon fick av oss när säsongen var slut.

Hela min uppväxt har varit full av aktiviteter och jag och mina kompisar fick nog bilden av att vi kunde göra nästan vad som helst på fritiden, under ett brett föreningsparaply. Vi sportade, gympade, spelade teater, sjöng, byggde vindskydd, lärde om naturen, snickrade och lärde också en hel del om dagordningar och mötesformalia. Alltid var det någon vuxen som stod där som ledare, beredd att lägga timme efter timme på vår fritid.

"Om ingen tar över vet vi inte hur det blir med laget framöver”

I dag är det mina egna barn som har aktiviteter på fritiden. Kommunikationen i mejl och i app är tät och frågetecknen som ska rätas ut många: ”vem kan tvätta matchställen", "vem kan sköta kiosken och se till att föreningskassan får ett tillskott”, ”vem kan ta över som lagledare när nuvarande inte längre har möjlighet att fortsätta? Om ingen tar över vet vi inte hur det blir med laget framöver”.

Forskning visar att föreningsengagemang är bra för samhället, dels för att föreningsaktiva ofta har bättre hälsa. Men föreningslivet är också viktigt för sammanhållningen i ett samhälle. I föreningen möts människor och tränar på samarbete, ansvarstagande och sådant som är viktiga styrkor i en demokrati. Forskare kallar till och med föreningslivet för basen i demokratins funktion. Därför är det förstås en oroväckande utveckling den om att föreningslivet tappar medlemmar och får allt svårare att få människor som engagerar sig som ledare och i andra funktioner. Ofta bygger det på outtröttliga eldsjälar.

Men visst vill vi fortfarande ha en aktiv fritid och siffror talar fortfarande om att över 80 procent av befolkningen är föreningsaktiva och att många är medlemmar i fler än två föreningar. Men kurvorna för de som är aktiva och tar ett ansvar i föreningar och har förtroendeuppdrag pekar nedåt.

Kanske finns en ny Anna som vill ta bussen från Duveholmsgymnasiet till Flen och Sparreholm och hålla i aktiviteter för dagens unga?

I morgon, söndag, är det dags för en ny stor föreningsmässa i Katrineholm. Föreningar från Vingåker och Flen deltar också och viljan är att visa upp en massa saker som du kan göra på din fritid. Viljan är förstås att få fler medlemmar – men sannolikt också få fler som är beredda att ta ansvar. Och den chansen borde finnas. Enligt officiella siffror säger nämligen många unga att de är villiga att engagera sig i uppdrag i föreningar. Nästan var femte person mellan 16 och 24 år säger det. Det här är något att kroka fast i och använda. En enorm framtidskraft och ett stort demokratihopp.

Kanske finns en ny Anna som vill ta bussen från Duveholmsgymnasiet till Flen och Sparreholm och hålla i aktiviteter för dagens unga?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!