Kronfågel om varningen: "Svensk kyckling är säker"

Kronfågels vd Magnus Lagergren håller med om att ökningen av antal campylobacter-fall kan kopplas till kyckling, men hävdar med bestämdhet att svenskt kycklingkött är säkert.

Övrigt2017-03-14 21:12

Förra veckan rapporterade många medier, inklusive Katrineholms-Kuriren, om att flera smittskyddsläkare avråder allmänheten från att äta färsk kyckling. Detta på grund av att allt fler smittats av bakterien campylobacter, som kan orsaka magsjuka, de senaste åren.

På Kronfågel, som genom sin fabrik i Valla är en av Katrineholms kommuns största arbetsgivare, tar man bakterien på största allvar, menar företagets vd.

‒Vi är inne i ett av våra största projekt någonsin nu och det handlar om just det här. Vi har tre veterinärer som jobbar med frågan, och har ett gediget program tillsammans med uppfödarna, säger Magnus Lagergren.

Konkret handlar det om stegen innan djuren kommer till fabriken, att ha en hög "biosäkerhet" på gårdarna. Det innefattar bland annat rengöringen, berättar han.

Kronfågel har givetvis ett ekonomiskt intresse här, men Magnus Lagergren tycker att rapporteringen har varit ensidig. Han skickar även en länk till en artikel i tidningen Land, där en smittskyddsläkare säger att det går alldeles utmärkt att äta kyckling så länge man är noga med hygienen i köket.

‒Jag har ju sett rubrikerna om det här. Det är inget att sticka under stol med, att rapporteringen är ett bekymmer för oss. De försöker ju göra sitt jobb, och det har jag förståelse för, men att man uppmanar folk att inte äta kyckling, det förstår jag inte, säger Lagergren.

‒Jag hävdar med bestämdhet att svensk kyckling är säker att äta. Vi har aldrig haft en säkrare livsmedelsindustri i Sverige än vi har i dag.

På lång sikt ser Kronfågel dock att trenden att vi äter mer och mer färsk kyckling kommer att hålla i sig. I Sverige konsumerar vi i snitt 23,2 kilo kyckling per person och år, men i flera andra europeiska länder, där antal djur med campylobacter är mycket högre, äts det uppåt 35 kilo per person och år, enligt Kronfågels vd.

‒Man ska också ha klart för sig att campylobacter är en naturlig tarmbakterie som finns i vår yttre miljö. Vi kommer att få leva med bakterien på olika nivåer även framöver, säger Magnus Lagergren.

Det verkar alltså inte finnas någon anledning till oro när det gäller arbetstillfällen i Valla framöver, om man ska tro Kronfågel själva.

Campylobacter

Enligt landstinget i Sörmland registrerade man 118 fall där personer blivit smittade av campylobacter i Sverige 2014. Året därpå steg siffran till 148 och förra året registrerades 214 fall.

Enligt livsmedelsverket är campylobacter den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige. Råden för att undvika att bli smittad är att alltid genomsteka kyckling och att vara noga med hygienen i köket.

Bakterien finns hos både kyckling, gris, nötkreatur och får, och kan även finnas i vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om