Kreativa kommunala sällsamheter

Övrigt2008-05-10 06:30
I veckan, närmare bestämt i tisdags, skulle Vingåkershem och Vingåkers Kommunfastigheter AB ha bolagsstämma. Kallelse hade, så vitt jag förstår, skickats ut i laga ordning och styrelseledamöter och andra berörda var på plats. Men det fanns ingen behörig beslutsfattare.
I Vingåker, som i andra kommuner, utser kommun- fullmäktige en enda person som ska företräda kommunen som ägare och rösta för samtliga aktier på de kommunägda bolagens stämmor. De flesta kommuner utser dessutom en ersättare för den händelse ordinarie röstombudet skulle bli sjuk eller av någon annan anledning skulle bli oförmögen att tjänstgöra på utsatt tid.
Möjligheten att något kunde hända, som förhindrade ordinarie röstombudet att fullfölja sitt uppdrag hade Vingåkers kommun inte tänkt på. Någon vald ersättare fanns inte att tillgå.

Borde ha hunnit
Det är i dag på dagen tolv veckor sedan det valda röstombudet genom tidningen Folket lät offentliggöra att han på grund av Katrineholms- Kuriren med omedelbar verkan lämnar alla sina offentliga uppdrag. Det var således Lars Knapasjö i Österåker som hade valts till att företräda ägaren Vingåkers kommun vid fastighetsbolagets stämma.
Stämman hade, som nämnts, sammankallats till i tisdags, vilket alltså är mer en elva veckor efter Knapasjös spektakulära, uppmärksammade tillkännagivande. Kanske skulle man därför kunna tänka sig att ledningen för Vingåkershem, eller någon företrädare för bolagets styrelse, hade hunnit ta reda på om det valda röstombudet hade för avsikt att delta eller inte. Men det skedde uppenbarligen inte.
Kanslichefen i Vingåkers kommun, Helena Wiklund, berättar att Lars Knapasjö i god ordning lämnade in sin avsägelse som ledamot i kommunfullmäktige och näringslivsnämnden. Men i den avsägelsen nämndes inte uppdraget som röstombud. Kanske glömdes det bort.

Ingen skada skedd
Den formella avsägelsen fick kommunen först samma dag som bolagsstämman skulle hållas, möjligen någon dag tidigare. Hur som helst ansågs det för sent att återkalla stämman.
Men ingen skada är skedd, försäkrar Helena Wiklund. Det finns tid att kalla till ny stämma och till dess hinner fullmäktige utse nytt röstombud. Dessutom, tänker man sig för säkerhets skull, ska en ersättare utses.
Sällsamheterna tycks hopa sig i det kommunala i Vingåker. Det är inte bara bolagsstämmor som måste göras om. Ledamoten i kommunfullmäktige, Olov Osmark (vtl), måste efter ett tvivelaktigt majoritetsbeslut formulera om en interpellation till tekniska servicenämndens ordförande Harald Olsson (s).
Det är kommunfullmäktige som beslutar om frågor från ledamöter till ansvariga politiker i form av interpellationer får ställas. Men fullmäktige får endast säga nej om frågorna handlar om något utanför kommunens verksamhets- och ansvarsområde.
Att fullmäktige voterar om huru-vida en interpellation får ställas, vilket skedde i det här fallet, är verkligen sällsamt, kanske unikt.

Elak formulering
Osmarks fråga var försåtligt elak och debattnivån diskutabel. Men något artighetskrav finns inte i kommunallagen. Saken handlar om en sopig affär med en maskin som lastar sopor. Osmark hävdar att Harald Olsson som ordförande i tekniska servicenämnden lurat kommunstyrelsen och sagt, att kommunen inte har några kostnader för maskinen efter avtalad leasingperiod.
Nu har revisorerna visat att kommunen är skyldig att betala en restskuld efter leasingperioden på nära 900 000 kronor- i realiteten har kommunen köpt maskinen. Alltså utan att kommunstyrelsen fattat beslut om saken.
Olov Osmark ville varför Olsson fört "såväl majoriteten som oppositionen bakom ljuset i frågan om huruvida TS köpt eller leasat" maskinen. Sedan drämmer Osmark till med ett veritabelt angrepp, formulerat som en fråga:
"Anser du att en nämndordförande som vilsefört kommunstyrelsen förtjänar det förtroende som är förknippat med att leda en kommunal nämnd i Vingåkers kommun?"

Kvar i luften
Det är en väldigt obehaglig fråga. Jag kan inte bedöma om den är relevant eller inte. Men Olov Osmark har ansett sig ha orsak att formulera sig som han gör. Klart verkar vara att saken är fullständigt galet hanterad. Men det återstår att se om Osmark har inser det politiska allvaret i interpellationens indirekta, personangrepp.
Att frågan efter votering och majoritetsbeslut formellt underkändes som interpellation i fullmäktige betyder ingalunda att den är utraderad. Den är ställd, den ligger kvar i luften. Åtminstone tills den får svar.
En annan uppenbart allvarlig Vingåkersaffär handlar om att kommunstyrelsen fört över investeringsbidrag på 1,8 miljoner kronor från staten till att täcka driftskostnader i tekniska serviceförvaltningen. Förra kommunalrådet Martin Larsson (vtl) ville därför inte ge kommunstyrelsen ansvarsfrihet. Men hans yrkande rann så småningom ut i sanden. För så sällsamt är det inte ens i Vingåker, att politikerna vägrar ge sig själva ansvarsfrihet.

Lovar ta till sig
Det hjälpte inte att Tommy Persson (m), som bland annat varit fögderi-chef i Katrineholm, talade om "kreativ bokföring" som, om den gjorts i ett privat företag, hade varit rent kriminell och lett till fängelsestraff.
Men i kommunen handlar det "bara" om att kommunstyrelsen regelvidrigt kört över kommunfullmäktige. Då räcker det med att kommunalrådet Viking Jonsson (s) lovar ta till sig kritiken från revisorerna.
Undrar bara hur förvaltningen tänkt sig att klara årets driftsbudget. Alltså när det inte finns några statliga investerigsmiljoner att norpa till skenande driftskostnader. Blir det fler kreativa sällsamheter i nästa bokslut?

Krister Wistbacka
0150-72840
krister.wistbacka@kkuriren.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om