I fjol beslutade Nammo Sweden AB att minska sin verksamhet i Lindesberg och lägga ut delar av produktionen på andra svenska fabriker inom Nammo AS-koncernen.
Därmed har tillverkningen av ett antal ammunitionsprodukter flyttats till Vingåker. Fabriken där har under många år i huvudsak ägnat sig åt destruktion och återvinning av ammunition och sprängmedel.
– Vår nuvarande verksamhet fortsätter. De nya produkterna blir ett komplement. Ambitionen är att vi ska bli fler anställda men det beror helt på hur många beställningar som kommer in, säger fabrikschefen Ola Pikner.
Nammo har funnits i Vingåkers kommun sedan 1967 och ägdes ursprungligen av Försvarets fabriksverk. Omhändertagandet av ammunition blev tidigt en del av verksamheten, men under en period var Vingåkersverken också en storproducent av ammunition.
Bland annat tillverkades ammunition till granatgeväret Carl Gustaf och stridsvagnsminor.
Nu när Nammo utvecklas och åter blir "vapenfabrik" krävs att företagsområdet blir klassat som skyddsobjekt. Det har det inte varit sedan 2008.
Beslut om skyddsobjekt som inte tillhör riksdag, regering eller Försvarsmakten ska tas av länsstyrelsen. Objektet omfattas då av skyddslagen som ger vissa anläggningar och områden förstärkt skydd mot bland annat sabotage, terroristbrott och spionage.
Ytterst syftar det förstärkta skyddet till att värna tredje man, det vill säga allmänheten.
Nammo Sweden AB har nu en ansökan på gång och har tidigare fått markägarens, i det här fallet Vingåkers kommuns, tillstånd att ansöka. Detta krävs enligt skyddslagen.
Kommunens medgivande från november 2018 måste dock rivas upp och ersättas av ett nytt. Orsaken är att Nammo missat att tillståndet även måste inkludera förbud mot fotografering, avbildning, beskrivning eller mätning inom området.
Tillståndsfrågan kommer därför upp som ett ärende på kommunstyrelsens bord i nästa vecka.