Vad innehåller egentligen vårt dricksvatten? Katrineholmaren Weine Andersson, som bor i en lägenhet på söder, är en av dem som tycker att det både smakar och luktar illa om vattnet.
Han säger att grannflickan blir sjuk när hon dricker det och att grannens katt vägrar befatta sig med innehållet i vattenskålen.
Vi åkte hem till Weine Andersson och hämtade en flaska med vatten från hans kran. Med andra ord vi lät analysera det kommunala dricksvattnet.
Tapio Ylitapio är filialchef på JMS Vattenrening, ett företag som under två dagar så lägligt erbjuder katrineholmarna gratis vattenanalyser.
Vi tog med oss vattenflaskan dit. Fram till lunchtid i går hade ett tiotal katrineholmare också tagit med sitt vatten på analys och fler var på ingång.
Mäter ph-värdet
Tapio Ylitapio har en hel väska med allehanda provrör, glasburkar och vätskor för att kunna analysera vattnet i en bostad. Han börjar med att mäta ph-värdet.
– Ett bra ph ska ligger över sju. Under blir det korrosivt, det ärgar. Ett ph över 9,5 kan skada slemhinnorna, berättar han
Ph-värdet i det kommunala vattnet ligger på 7,5 och får därmed godkänt.
Sedan plockar Tapio Ylitapio fram en TDS-mätare. Men den mäter han alla partiklar som finns i vattnet.
– Jag kan inte se vilka partiklar det rör sig om men jag kan se det totala antalet. Det bör inte överstiga 300. Är resultatet över 300 gör vi ett kemtest på laboratorium.
TDS-mätaren visar 145.
Tungmetaller borta
”Det var väl inte så farligt”, utbrister jag spontant.
Det är då som Tapio Ylitapio hämtar en flaska som innehåller vatten som har renats, det vill säga där man har tagit bort alla tungmetaller. Han häller upp ett glas. Mätaren ger utslaget 002.
– Och om jag gör så här så, säger han.
Tvättar handen i glaset
Han stoppar några fingrar i samma glas, sedan drar han med handen flera gånger under sin ena skosula, för att sedan tvätta handen i vattenglaset.
– Vilket vatten väljer du nu? säger han och sträcker fram båda alternativen.
– Det där, såklart, säger jag och pekar på glaset med det kommunala vattnet.
Tapio Ylitapio stoppar då ner TDM-mätaren i det glaset där han tvättat sin hand. Utslaget ligger på 007.
Det är nu både reporter och fotograf börjar fundera på vad det finns för alternativ till att dricka vatten.
Vidare testar han hårdheten i vattnet. Resultatet blir en fyra, Det betyder mjukt vatten.
– Det är ett rätt okej värde, säger Tapio Ylitapio.
Weines flaska godkänd
Avslutningsvis kollar han hur mycket kalk det finns i vattnet. Medan innehållet i det renade vattnet är klart som äppeljuice så är vätskan i provröret med kommunalt vatten minst sagt grumligt.
– Det är därför iskuberna ser alldeles snöiga ut när man fryst in vatten, som isen på en sjö ungefär, säger Tapio Ylitapio.
Trots smak och lukt. Innehållet i Weine Anderssons flaska är godkänt.
Kan de 145 olika partiklarna ge dålig smak?
– Nej.
– Det är jättesvårt att sia om varför vattnet inte smakar gott. Det kontrolleras ju dagligen. Jag vill tro att smaken på vattnet är fastighetsberoende, beroende på hur långt ut på nätet man bor.
– Det man kan göra är att kontakta leverantören. Man betalar ju för en vara som inte är fullgod. Och även om det är ledningsberoende så är det kommunens ansvar. Däremot är det lite svårare om man bor i lägenhet för då finns ju en tredje part inblandad.
I det fallet rekommenderar han att hyresvärden ska höra av sig.