Kränkningar och betyg på BoU:s agenda

Betyg i skolan och kränkningar är några av ämnena som ska diskuteras på barn- och utbildningsnämndens sammanträde på onsdag.

Foto:

Övrigt2019-02-11 14:00

I kallelsen till det kommande sammanträdet framkommer det att antalet inrapporterade kränkningar på Slottskolan har ökat under året. Enligt kommunen behöver detta inte innebära att antalet kränkningar faktiskt ökat utan att rutinerna för hur dessa ska hanteras har börjat förankra sig hos personalen. Vingåkers skolchef, Anders Danielsson, tycker att det är bra att kränkningar tas på allvar.

– Det är klart att man ska rapportera kränkningar och om någon som känner att den blivit kränkt ska man ta det på allvar.

Barn- och utbildningsnämnden kommer även att ta upp resultatmålen för kommunens skolelever. I ett tjänsteutlåtande framkommer det att 48,1 procent av eleverna hade gymnasiebehörighet i slutet av förra året. Alla elever får heller inte godkänt i alla ämnen. 83,6 procent i årskurs sex och 73,9 procent i årskurs nio hade minst E i alla ämnen. Kommunens mål är 100 procent.

– Det är dit vi måste sträva. Vi kan inte säga att målet är 80 procent och lämna resten av ungarna utanför. Vi tror på alla ungar och ska vara där så de kan nå så långt som möjligt. Förhoppningsvis når man fram till det och kanske lite mer, säger Anders Danielsson.

Målet att fler elever ska få A i jämförelse med föregående år uppnåddes bara av en skola, Slottskolans högstadium, där 1,2 procent av eleverna hade fått högsta betyg i något ämne. Hos skolans sexor hade 0,8 procent av eleverna fått A, en oförändrad siffra jämfört med 2017. Flest elever med betyget A hade Sävstaskolan med 1,5 procent, trots det uppnådde skolan inte målet med en ökning. Varken Högsjö eller Marmorbyns skolor delade ut högsta betyg till sina elever.

Anders Danielsson tror att det finns möjlighet för att fler elever i Vingåker ska få A i betyg, även bland de som går i sexan.

– Oftast tittar vi bara på E och är glada för det. Men vi kommer nog spänna bågen och titta på hur många A vi delar ut. Jag tror att det är lätt hamna i ett E-tänk. Men vårt uppdrag är att alla elever ska nå så långt som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!