När sjuåriga Jamie Lustig ska börja årskurs ett på Nävertorp grundsärskola i Katrineholm i höst får han ingen skolskjuts från mamma Heidi Lustigs hus i Vingåker. Han är nämlingen skriven hos sin pappa i Katrineholm där han också bor varannan vecka.
Enligt svensk skollag är kommuner inte skyldiga att betala för skolskjuts om ena vårdnadshavaren bor utanför kommungränsen, någonting som gör det svårt för familjen i Vingåker.
‒Man känner en sådan panik. Det känns inte som att de tar det på allvar, jag vet inte hur det här ska bli löst. Det tar verkligen knäcken på en, säger Heidi Lustig.
Hon och sambon Michael Larsson vet inte hur de ska lösa skolskjutsen om kommunen inte hjälper till. De har båda heltidsjobb och har inte möjlighet att själva köra Jamie till skolan i Katrineholm varje dag.
‒Jag känner mig uppgiven. Det känns konstigt att man inte har kommit längre i lagen om skolskjuts år 2017 när familjekonstellationer ofta ser ut så här, säger Heidi Lustig.
Barn som har växelvis boende har enligt lag bara rätt till skolskjuts från båda vårdnadshavarnas hem om hemmen ligger i samma kommun.
‒Jag förstår familjens situation, men tyvärr är det så lagen ser ut. Vi följer de riktlinjer som finnas, säger skolskjutssamordnare Lotta Öhrman på Katrineholms kommun.
Hon har inte tidigare stött på något liknande fall och säger att hon därför ska ta upp ärendet med verksamhetschefen och pröva det ytterligare en gång.
Alternativen för familjen i Vingåker verkar vara att själva skjutsa Jamie till skolan eller att flytta till Katrineholm, något som inte är särskild enkelt att göra med några veckor kvar till skolstart, menar Heidi Lustig. Ett annat alternativ är att låta Jamie åka med länstrafiken, något som är omöjligt med Jamies särskilda behov, säger Heidi Lustig.
‒De säger att han har rätt att gå i skolan, men den rätten försvinner utan skolskjutsen, säger hon.