Miljöinspektören Pontus Lindström har dels granskat fritidsgårdens Facebook-sida, dels gjort en oanmäld kontroll på fritidsgården.
Han konstaterar att det bedrivs kontinuerlig och öppen livsmedelsförsäljning till ungdomarna som hänger här.
– Det är bara det att de inte har anmält att de säljer livsmedel till oss. Det är jätteklantigt, säger Pontus Lindström.
Enligt honom är registreringen mycket enkel.
– Man skickar in en anmälan och så blir man registrerad.
– Det är för att vi ska ha kännedom om att det finns en verksamhet. Sedan riskklassar vi den. Den livsmedelshantering som bedrevs på fritidsgården skulle vid en riskklassning bedömas till lågriskverksamhet, men det förändrar inte lagstiftningens krav på att livsmedelsverksamheten ska vara registrerad.
Före årsskiftet åtalsanmäldes den eller de som inte registrerat sig innan de påbörjade sin verksamhet. Men vid årsskiftet infördes en ny sanktionslagstiftning på livsmedel.
Nu vill miljöinspektören att kultur- och fritidsnämnden betalar en sanktionsavgift på 40 000 kronor till staten, för att man har bedrivit en oregistrerad livsmedelsanläggning.
– Summan är ett fast belopp för kommunal verksamhet, förklarar Pontus Lindström.
Tommy Björkdal, som är chef för fritidsgården, tror att livsmedelsförsäljningen registrerades i samband med att fritidsgården flyttade till sin nuvarande lokal 2003.
– Jag tror att vi registrerade försäljningen i samband med att vi registrerade in nya kassaapparaten, säger han.
– Det är många år tillbaka i tiden så jag håller på och letar bland gamla disketter om jag hittar den registreringen. Hittar jag det så är det ingen ko på isen, fortsätter han.
Tommy Björkdal säger vidare att han inte hade vetskap om den nya lagen som trädde i kraft vi årsskiftet.
– Det känns lite så där, måste jag säga. Det handlar ju om stora pengar med vår budget.
Tommy Björkdal ska yttra sig i ärendet senast den 18 april.
– Jag ska gå till botten med det här.