Klyftorna ökar också i Sverige

Övrigt2011-04-26 05:00

I Finland har nyligen hållits riksdagsval. Det blev en stor framgång för Sannfinländarna. På programmet för detta parti stod bland annat minskade klyftor mellan fattiga och rika.

Också i Sverige finns klyftor, och de blir allt större för varje år. Enbart under de senaste tio åren har enligt SCB den ekonomiska standarden för dem som förvärvsarbetar (20-64 år) ökat tre gånger mer än för de äldre (65+). Pensionärerna är sedan länge en kraftigt eftersatt grupp i samhället.

Det finns flera orsaker till denna utveckling.

Andelen äldre i befolkningen motsvarar ungefär 80 ledamöter i riksdagen. Men antalet 65+ av ledamöterna är endast åtta. De äldre kan inte i riksdagen påverka vare sig sina egna levnadsvillkor eller samhället i övrigt. De som har makten har på flera sätt behandlat de äldre illa.

Pensionerna följer inte utvecklingen av lönerna, utan lönen minskad med 1,6 procent varje år. Samtidigt som realinkomsten ökar för löntagarna, kan den minska för pensionärerna. Om exempelvis löneökningen är fyra procent och inflationen tre procent, ökar reallönen med en procent och minskar den reala pensionen med 0,6 procent. Under de senaste 15 åren har lönerna i fast penningvärde ökat med cirka 40 procent, men pensionerna knappast ändrats alls.

Det nya pensionssystemet går med jättestora underskott. Vid årsskiftet 2009/10 var det 322 miljarder. Redan för tre år sedan uttalade försäkringskassan att pensionsåldern måste följa utvecklingen av medellivslängden. Annars måste genomgripande åtgärder vidtas.

Men hittills har inga åtgärder genomförts för att rätta till missförhållandena. Först i april i år har en utredning tillsatts. Utredningsuppdraget avser bara en del av problemen. Det ska slutredovisas senast den 1 april 2013. Därefter följer remissbehandling och behandling av regering och riksdag. Tidigast under 2014, sex år efter uttalandet av försäkringskassan, kan beslut fattas om ändrade regler. Under dessa år kommer ungefär en halv miljon pensionärer att dö, och gå miste om de medel som de har haft rätt till.

I fjol och i år har "bromsen" varit tillslagen. Jämfört med 2009 har pensionen vid en månadspension på 14- 000 sänkts med 1- 000 kronor. För närvarande ökar enligt ett uttalande i kommittédirektiven medellivslängden med drygt ett år per decennium. Om ingenting görs kommer därför bromsen att slå till, och pensionerna att sänkas, flera gånger. Också de som nu är unga kommer att drabbas när de blir gamla. Många riskerar att bli fattigpensionärer.

De äldre betalar också högre skatt än de yrkesverksamma. De som kan och får jobba har fått jobbskatteavdrag i fyra steg. Det medför en extra månadslön varje år. Ett femte jobbavdrag kommer att genomföras. De som har jobbat får ingen extra månadspension för sin uppskjutna lön. Det får inte heller de som är sjuka eller arbetslösa, och därför inte kan eller inte får jobba.

Också i Sverige ökar alltså klyftan mellan fattiga och rika. Kanske behövs ett seniorparti, med endast pensionärernas intressen på programmet, för att komma tillrätta med problemen. Röstunderlaget är tillräckligt – pensionärerna är en fjärdedel av dem som får rösta.

Göte Nilsson

Björkvik

Ingvar Fridell

Danderyd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om