Klas Jaederfeldt om ny svampkurs: grundar sig på bredare naturintresse

...Klas Jaederfeldt, svampexperten från Katrineholms- och Vingåkersklubben Mandelriskan, som nyligen dragit igång en ny svampkurs.

Klas Jaederfeldt brukar steka vinterskivling.

Klas Jaederfeldt brukar steka vinterskivling.

Foto:

Övrigt2017-11-09 12:18

Hur kommer det sig att du startar upp en svampkurs?

– Det är bara vansinniga människor som startar upp en svampkurs mitt i vintern, men det gjorde jag. Det är inte en matsvampkurs utan grundar sig på ett bredare naturintresse och ekologi.

Vad kommer man att få lära sig?

– Vi går igenom samtliga större svampgrupper som finns. Sen lär jag till exempel ut hur man kommer man fram till vilket skivlingssläkte en svamp tillhör med hjälp av färgen på sporpulvret och andra sådana tricks. Sen frågas det ju alltid om svampen går att äta, så det går vi igenom också.

Vilka har visat intresse?

– Vissa har hållit på mycket med svamp och vill lära sig mera. Sen har vi matsvampsplockare som tycker att det är kul att veta vad de andra svamparna är. Sen har vi till och med nybörjare som är intresserade; utan tankar på att äta svampen.

Ditt bästa svamptips?

– Oj, vad svårt. Ju mer man lär sig desto mindre inser man att man kan. Men det som är roligast just nu är vinterskivlingen. Den växer på lövträd och kommer i början av november. När det är kallt fryser den till is och när det är plusgrader tinar den upp och fortsätter att växa. Den är dessutom ätlig – jag brukar steka den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!