Redan 2013 fattade landstingspolitikerna beslut om att bygga om länets sjukhus till en kostnad av fyra miljarder kronor. Anledningen var, då som nu, dels en viss trångboddhet, dels ett uppenbart behov av modernisering av undermåliga lokaler.
När planerna presenterades för snart fyra år sedan betonades hur viktigt det var att sätta igång ”snabbt och smidigt” eftersom underhållet av sjukhusfastigheterna varit eftersatt under så lång tid. Men av olika skäl har projektet försenats.
‒De första planerna drogs upp med breda penseldrag. Ju mer vi gick in i detaljritningar upptäckte vi att ytorna drog iväg. Vi var tvungna att dra i handbromsen för att kunna ha koll på kostnaderna, säger Monica Johansson.
Oppositionslandstingsrådet Magnus Leivik (M), som tidigare varit kritisk till att projektet försenats, är nu nöjd.
‒Det här är ett bättre och mer genomarbetat underlag. Det är välbehövliga investeringar och att vi har en blocköverskridande överenskommelse är mycket positivt, säger han.
Vid Kullbergska byggs en ny vårdbyggnad mellan den befintliga huvudentrén och ut mot matsalen, och man skapar även en sekundär entré, i höjd med parkering och busshållplats. 1 700 kvadratmeter lokaler ska rivas, 7 800 byggas nytt och 18 800 kvadratmeter moderniseras.
Kullbergska utrustas även med en magnetröntgenkamera.
‒I dag remitteras cirka 1 500 patienter från Katrineholm till andra sjukhus för MR-undersökning, men snart slipper man åka iväg, säger Marianne Eriksson, programsamordnare för strategisk lokalplacering.
Investeringsbeslutet torde också kunna lugna dem som till äventyrs trott att Kullbergska ska läggas ned.
‒Vi skulle inte satsa de här pengarna om vi hade för avsikt att lägga ner Kullbergska. Sjukhuset har lite annan karaktär än de två andra, med det är inte mindre värt. Det är fantastiskt. Det blir visserligen inga nya operationssalar med det är salarna i Katrineholm som är senast renoverade, och i bäst skick. Sjukhuset blir definitivt kvar, säger finanslandstingsrådet Monica Johansson.
Operationsavdelningen blir kvar på samma plats som i dag och antalet platser för dagkirurgi väntas kunna öka.
Över två miljarder kronor, cirka hälften av den totala investeringen, kommer att gå till ombyggnader av Mälarsjukhuset. Drygt 40-åriga lokaler ska moderniseras men framför allt ska en helt ny huskropp byggas i nio våningar på den plats där de äldsta sjukhusbyggnaderna ligger i dag. Dessa ska rivas, ett arbete som är tänkt att inledas 2019.
På taket av den nya byggnaden, som beräknas stå klar 2022, kommer en helikopterplatta att anläggas.
Slutligt beslut om jätteinvesteringen kommer att fattas av landstingsfullmäktige den 7 mars.