Det centrala avtal som skrevs under på torsdagen innebär bland annat att polislönerna kommer att öka med i genomsnitt 2,45 procent. Precis som tidigare satsas det något mer på de lägst avlönade poliserna, något som ordförande Lena Nitz välkomnar.
– De som jobbat minst sex år och tjänar högst 28000 får rejäla löneökningar. Det är positivt att det sätts fokus på de äldre poliserna. Men det kommer att krävas fortsatta satsningar, meddelar Lena Nitz i ett pressmeddelande.
Rikspolischefen Dan Eliasson var nöjd på torsdagen.
– Jag är mycket glad över att vi i det här avtalet kan fortsätta det långsiktiga arbetet med att uppvärdera polisyrket. Vi har sträckt oss så långt det bara går med hänsyn till våra ekonomiska ramar, säger Eliasson.
Under förhandlingarna blev det tydligt att både facket och arbetsgivaren känner att budgeten inte räcker till.
– Avtalet löser inte medlemmarnas frustration över låga löner. Och den kommer inte lösa polisbristen och problemen med att duktiga och erfarna poliser lämnar yrket. Därför måste regeringen avsätta mer pengar till polisen, säger Lena Nitz.
Lönerna ska nu förhandlas på individnivå ute i regionerna. Om de förhandlingarna slutar i enighet så kommer ersättningen för obekväma arbetstider att justeras för fredagskvällar och storhelger.
– Det här är ett steg i rätt riktning för att uppvärdera polisyrket. Men vi har långt kvar. Det är därför vi kräver att regeringen tillkallar en nationell samling, säger Lena Nitz.