Efter brev från en av hyresgästerna och efter torsdagens artiklar i tidningen om situationen på Bjurstorpsgatan, vill kommunala bostadsbolaget KFAB dels förtydliga informationen som gått ut, dels förändra situationen för hyresgästerna. Bland annat kommer man omedelbart att titta på om det går att flytta toalettboden till en placering närmare portarna.
– Jag kan hålla med, bor man tre trappor upp är det för långt att gå dit mitt i natten. Det måste vi ta till oss, säger KFAB:s vd Ingmar Eriksson, om boden som nu står 100 meter från husen.
Flera hyresgäster var i artikeln förtvivlade över bristen på kök. Ett kök att använda finns dock, i huslängan mittemot Bjurstorpsgatan 2. Men hittills har man varit tvungen att kvittera ut nyckeln från KFAB:s kontor vid Stadsparken, för att kunna använda det.
– Vi blev lite tagna på sängen av det här med kök och gjorde kanske en felbedömning. När vi senast gjorde stambyten i kvarteret Grenen var det väldigt lite behov av köket och att det var så lite efterfrågan där gjorde att vi satte lås och ordnade systemet med att kvittera ut nyckel här, utifrån det. Men nu har vi beställt en ny kolv och med den kommer man åt köket med sin vanliga lägenhetsnyckel. Fem veckor utan kök är helt orimligt, säger Ingmar Eriksson.
Bland hyresgästerna råder uppfattningen att KFAB sagt att hyran inte sätts ned på grund av renoveringarna. Men det stämmer inte, säger både Ingmar Eriksson och Jan Kristensson.
– Alla som har drabbats kommer att få avdrag på första hyran efter renoveringarna.
Vid tidningens besök på Bjurstorpsgatan framkom uppgifter om att några hyresgäster inte kunde ta sig nerför trapporna och bort till toalettbyggnaden, och därför använde hink på balkongen som toalett. Ingmar Eriksson och Jan Kristensson vill att den som har särskilda behov hör av sig.
– Vi kan inte gå runt till 106 hushåll och erbjuda portabla toaletter. Hyresgästerna måste höra av sig till oss om de har individuella behov. Det krävs att de är aktiva, säger Jan Kristensson.
Ett genomgående problem, anser Eriksson och Kristensson, är att informationen från bolaget inte når fram. Inför byggstart höll Jan Kristensson i ett möte, men bara åtta till tio hushåll av 24 dök upp.
– Det är ett problem. Vi har möten men många kommer inte.
Runt Bjurstorpsgatan bor många som inte har svenska som modersmål, och när stora mängder information skickas ut blir det ännu svårare, för den som inte kan språket.
– Vi har informerat på svenska. Egentligen skulle det behövas på massor av språk, men ofta har de som inte kan språket med sig någon som kan förklara för dem. För oss är det förstås en kostnadsfråga, om vi ska ha flera tolkar och vilka språk som krävs.
Hur bolaget ska få hyresgästerna att höra av sig är ett problem.
– Vi har jobbat med områdesvärdar som kunnat språken, men det blev inte riktigt som vi tänkte oss. Vi vill ha någon som både är alltiallo och kan språket, säger Ingmar Eriksson.
Han kan konstatera att beskrivningen i tidningen inte riktigt är det man normalt läser om kommunala värdar.
– Hade det inte stått "KFAB" i artikeln hade jag undrat vilken hyresvärd det var som gjort så här, säger han.