Den jurybedömda Höstsalongen är den största av sitt slag i svensk fotografi. Såväl amatörer som professionella fotografer kan ansöka om att få delta i utställningen, men konkurrensen är stenhård; 1678 fotografier lämnades in i år och verk av 31 fotografer har valts ut till utställningen, som invigs den 6 oktober.
‒I Höstsalongen syns såväl dokumentära som iscensatta uttryck, ofta från situationer och tillfällen som väcker både igenkänning och frågor, säger i ett pressmeddelande Jan Broman, som tillsammans med sin bror Per är grundare till Fotografiska.
En av årets antagna fotografer är Daniel Diamant, som i somras flyttade med fru och barn till Katrineholm från Malmö.
‒Vi trivs väldigt bra. Vi flyttade från lägenhet till hus med ateljémöjligheter. Både jag och min fru är konstnärer och nu har vi både ateljé hemma och en stor trädgård.
En intressant detalj kring Daniel Diamants medverkan i Höstsalongen är att han normalt inte sysslar med fotografi.
‒De foton som jag sökte till Fotografiska med är de foton som jag har gjort. Jag arbetar inte specifikt med fotografi och är inte bunden till något material över huvud taget, säger han.
Daniel Diamant är utbildad vid Kungliga konsthögskolan och hade senast en utställning i Göteborg. Just nu jobbar han mycket i betong.
‒Jag samlar på urdruckna och bortkastade pappmuggar, häller betong i dem och ställer dem upp och ner över hela golvet i kluster.
Just material som vi har i vår vardag är något som Daniel Diamant gärna arbetar med.
‒Jag är väldigt konceptuellt driven och jobbar mycket med återvunna material.
Daniel Diamant skapar gärna konst av material som den stora massan känner igen och som han kan till något nytt. Bilderna som kommer att ingå i Höstsalongen på Fotografiska föreställer just sådant material. Daniel Diamant har fotograferat den metalliska insidan av chipspåsar, som återspeglar det som finns i rummet.
‒Det är att ta ett vardagsföremål och upphöja det, hitta skönhet i något så banalt som en chipspåse. Titlarna är tagna efter vinnarlåtar i Eurovision song contest, säger Daniel Diamant som ser en koppling mellan chipspåsarna och svenskarnas vurm för schlagertävlingar, där snacks är en del i högtiden.