Katrineholm började arbeta målmedvetet med jämställdhet 2010, då ett jämställdhetsintegrerat styrsystem infördes. Deklarationen är ett naturligt nästa steg, enligt Anna Johansson Milovanovic, jämställdhetsstrateg i kommunen.
‒Det ligger i linje med allt annat vi gör. Vi har redan en bra grund och har byggt upp en bra infrastruktur för det här arbetet. Deklarationen är ytterligare ett verktyg för att hjälpa oss att bli mer träffsäkra och jobba bredare och vassare med de här frågorna, säger hon.
Deklarationen är riktad till Europas kommuner och regioner och de som undertecknar förbinder sig att upprätta en plan där prioriteringar, åtgärder och resurser som ska tilldelas redovisas.
Genom att skriva under går Katrineholm med på att samarbeta med alla institutioner och organisationer inom sin kommun för att främja skapandet av verklig jämställdhet.
Kommunen har sedan tidigare förvaltningsspecifika handlingsplaner för jämställdhetsarbetet. Styrkan med deklarationen enligt Anna Johansson Milovanovic, är att den innehåller 30 artiklar som fungerar som ett stöd för hur man går från ord till handling.
Katrineholms kommun ska nu ta fram en kommunövergripande plan som ska vara klar senast om två år.