I fredags skickades förslaget från integrationsdepartementet och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) ut på remiss. Förslaget innebär att fler omfattas av etableringslagen, där staten betalar för insatser och ger ersättning till nyanlända anhöriginvandrare under två års tid.
"På kort tid får några små kommuner, som Fagersta, Katrineholm och Borlänge, ta emot väldigt många. På en mindre ort märks det omedelbart om etableringen misslyckas. Det kan skapa motsättningar", sade integrationsministern till Dagens Nyheter.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i Katrineholm, har flera gånger uttryckt oro för hur kommunen ska klara utgifterna för anhöriginvandringen. Dahlström har också tillsammans med Södermanlands landshövding Bo Könberg träffat integrationsministern och berättat om situationen. Nu tycks han få gehör för sin vädjan om ekonomiskt stöd för anhöriginvandringen och beräknar stödet till cirka 40 miljoner kronor.
- Det är bra att vi får pengarna, men vi får dem för de första två åren. När det gäller den somaliska gruppen har de svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Därför har kommunen fortfarande en stor försörjningsbörda och samtidigt som flera nya kommer har vi också flera personer som lämnar etableringslagen och går in i försörjningsstödet, kommenterar Dahlström.
Katrineholms kommun behöver dock inte skjuta till lika mycket till anhöriginvandringen som kommunen annars hade behövt göra, om integrationsdepartementets förslag blir verklighet, men det är för tidigt att tala om effekter för till exempel Bildningsnämndens ekonomi, enligt Göran Dahlström.