Kårens missnöje skrämmer inte polisstudenterna

Missnöjet inom poliskåren och kritiken mot polisens arbete har inte undgått någon på utbildningarna runt om i landet. Men studenterna Teresa, Patrik och Linus låter sig inte påverkas. De har bestämt sig – de vill bli poliser.

Övrigt2017-02-01 13:42

Teresa, Patrik och Linus har alla drömt om att bli polis sedan de var barn. De säger att det snackas mycket på skolorna om situationen inom polisen. Att kåren är kritisk till den nya organisationen, den ökade arbetsbelastningen och det oförändrade löneläget.

– Jag får ofta frågan om varför jag väljer att bli polis just nu när alla andra vill sluta, berättar Teresa, tidigare Eskilstunabo som nu gör sin första termin på polisprogrammet på Linneuniversitetet i Växjö.

Vad svarar du?

– Att jag vill bli polis för att hjälpa de som inte kan hjälpa sig själva och för att jag vill skapa rättvisa.

Flera lokalpolisområden i Sverige säger sig vara underbemannade. För att få ut fler poliser i verksamheten har antalet utbildningsplatser på polisutbildningen i Sverige utökats från 550 höstterminen 2016 till 800 den här vårterminen. Än är det inte klart hur många som faktiskt påbörjade sin utbildning i år, de siffrorna brukar komma i februari-mars. Men prognosen säger omkring 660 polisstudenter för vårterminen 2017.

– Det är oroväckande att de inte fyller platserna, säger 22-åriga polisstudenten Patrik som precis som Teresa gör sin första termin på utbildningen, men på Södertörns högskola i Flemingsberg.

Vad ska till för att fler ska välja polisyrket, tror du?

– Jag tror man måste se över arbetsvillkoren om jag ska vara ärlig. De som är ute och jobbar säger att det blir mycket övertid och administrativt som tar tid, säger Patrik.

Polisförbundet menar att lönen är avgörande för att höja polisyrkets status, något som polisstudenterna håller med om. Även om pengarna inte är det viktigaste för dem just nu.

– Jag är medveten om att det inte är det mest välbetalda arbetet men så länge som jag får jobba med något jag trivs med så är inte lönen lika viktigt. Sedan tror jag att det kommer att hända saker och det är ju två år kvar tills jag går ut, säger 21-åriga Linus från Eskilstuna som också studerar på polisprogrammet i Växjö.

– Jag vet att jag inte kommer att bli någon miljonär som polis men jag vet att jag kommer få göra skillnad och så för mig spelar det ingen roll. Däremot tror jag lönen är viktig för att behålla de erfarna och grunden börjar där, säger Patrik.

Polisstudenterna vill inte medverka med sina fullständiga namn.

Utbildningsplatser (Polisstudenter)

Vårterminen 2015 327 (327)

Höstterminen 2015 295 (308)

Vårterminen 2016 300 (257)

Höstterminen 2016 550 (526)

Vårterminen 2017 800 660*

• Siffran för våren 2017 är en tidigare prognos.

Källa: Rekryteringsmyndigheten, Polismyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!