Kamratstödet till stor hjälp då missbrukare vill sluta

På sommaren blir alkoholmissbruket synligt. …I centrum, på parkbänkar. …Besvärande, tycker en del och tar en omväg. Kamratstödjarna gör tvärtom.

Övrigt2009-07-09 05:00

– Vi ger oss ut på stan någon gång om dagen, söker upp och snackar med dom som vi ser har bekymmer, säger Ylva Johansson.

Hon menar också att det öppna missbruket på sommarens parkbänkar bara är toppen på isberget.

– Skrämmande många yngre i Flen missbrukar droger men det är inte alltid alkohol.

Vara till hands

Drogmissbruk var hennes egen vardag i 35 år. Nu är hon drogfri sedan fem år, har tagit körkort och arbetar för IOGT/NTO-distriktet som kamratstödjare bland missbrukare i Flen.

– Många av mina kamrater finns på stan. Jag försöker vara till hands för dem. Kan Ylva kan jag. Det är så jag hoppas de ska känna.

Klockan sju på morgonen slår hon upp porten till Kamratstödets lokal i Tea-huset.

– Några brukar komma tidigt och är sugna på frukost. Sedan blir dom gärna kvar en stund. Snackar och surfar lite vid datorn.

Samtal över en kopp kaffe räcker för en del. Men Kamratstödet erbjuder också fritidsaktiviteter i nykter miljö och ett aktivt stöd till missbrukare som vill sluta.

– Så här års brukar vi grilla eller göra en utflykt tillsammans.

Kamratstödjare i flera år

Olle Andersson har arbetat som kamratstödjare i Flen i flera år. Han vet som Ylva vad missbruk innebär. Han berättar om tidig alkoholdebut som till slut ledde till ett dagligt drickande ihop med a-laget.

– Men förnekelsen är jättestark. Man ser sig inte själv som någon a-lagare.

Han betonar att ingen kan göra någon annan nykter.

– En alkoholist tror att livet blir öken utan alkohol. Bara du själv kan ta makten över ditt beroende och bryta förnekelsen. Att erkänna beroendet är första steget bort från det och mot ett liv som nykter alkoholist.

Själv fann han ett alternativt sätt att leva, utan droger, på ett behandlingshem. Och på den vägen är det. I dag bär han också med sig IOGT-NTO:s…hjälptelefon. Varje vardag svarar han som rådgivare när någon söker snabb kontakt och behöver stöd och råd.

– Vi som jobbar med kamratstöd är inte bara kamrater. Vi vill också vara förebilder. Visa att man inte behöver dricka och droga. Några terapeuter är vi däremot inte, säger Olle Andersson.

Om missbruksvården har både han och Ylva många tankar.

– Socialtjänsten tvingas ju hela tiden se till sin egen budget. Missbruksvård borde ligga i en total samhällsbudget. Garanterat skulle det visa sig som en besparing om fler fick behandling.

– Sedan är det viktigt att eftervården fungerar. Det är otroligt viktigt att ha något att komma hem till, påpekar Olle som vet att Kamratstödet har stor betydelse när ensamheten känns svår.

Många yngre i missbruk

Ylva konstaterar att Flen långt i från är någon ö dit det tyngre missbruket inte nått.

– Skrämmande många, på inte mer än 15–17 år, går på subitex. En svart marknad för subitex drar in många yngre i missbruk.

Båda menar att föräldrarna är bästa förebilderna. Kan föräldrarna, säger Olle, med sitt uppträdande fördröja ungdomarnas alkoholdebut så minskar också risken för att de senare ska bli drogberoende.

– Sätt tydliga regler för era tonåringar, snacka ihop er med andra föräldrar om vad som ska gälla, bjud inte ungdomarna på alkohol hemma. Visa i stället att man kan ha trevliga och roliga bjudningar utan att det serveras alkohol, är hans raka råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om