Årets vår var som bekant både kall och regnfattig. Ända in i maj kom rejäla köldknäppar. Något som gjorde att knoppar frös och insekter inte klarade sig.
Bristen på pollinerande insekter har i sin tur lett till att exempelvis många bärbuskar och fruktträd inte kommer att bära frukt i sommar. Men det innebär också en begränsad tillgång på mat för många fåglar.
Ornitologen Jukka Väyrynen som bor utanför Malmköping säger till Radio Sörmland att det är "katastrof" på hans ort gällande tillgången på mygg för fåglarna, men att det kan variera mycket även inom Sörmland.
Han säger också att man ser på fåglarnas fjädrar, som får liknande årsringar, att årets första ungfåglar haft tydliga svältperioder då de inte fått tillräckligt med mat.
Krister Aronsson är ordförande för Katrineholm - Vingåkers Ornitologer. Han ser inte samma kris i dessa trakter.
‒Men torkan har påverkat vattentillgången, så många arter som är knutna till våtmarker har haft det svårt. Där hittar man färre individer, säger han.
Krister Aronsson säger att tillgången på insekter varierar naturligt mellan åren.
‒Men insekterna minskar långsiktigt eftersom deras miljöer förstörs. Det påverkar ju fåglarna.
Några av de insekter som drabbats hårdast just i år är enligt Krister Aronsson fjärilarna.
‒Det är betydligt färre fjärilar i år på grund av köldknäppen i maj. För de fjärilar som var i larvstadiet då var det inte bra.
Den som tycker sig se färre fåglar runt husknuten i år än tidigare behöver dock inte oroas, enligt Krister Aronsson.
‒Man ska vara försiktigt med att dra slutsatser efter bara några månader eller ett år. Om det föds färre ungar i år blir det färre fåglar nästa år. Men de tar ny sats och minskningen kan också bero på naturliga variationer.