Kall julhelg väntar i Sörmland: "Risk för frosthalka på vägarna"

Det kan bli halt på vägarna runt om i Sörmland för alla trafikanter under julhelgen. Enligt SMHI väntas det bli minusgrader en längre period, vilket kan skapa förrädisk halka.

Övrigt2018-12-20 12:15

En av årets trafikfarligaste helger närmar sig och det kan bli problematiskt väglag för de tiotusentals trafikanter som ska ta sig till släkt och vänner.

– Efter en period med temperaturer kring noll grader i länet, väntas det bli successivt kallare väder. På söndag, dagen före julafton när många ska ta bilen, ser det ut att bli riktigt kallt med omkring fem minusgrader mitt på dagen. Det kan orsaka frosthalka på vägarna, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Möjligen kan det lokalt bli lättare snöfall. Det kalla vädret hänger kvar under julafton, juldagen och annandagen.

Då bör man ta det extra försiktigt.

Therese Gadd, SMHI

– Men på juldagen och framåt stiger temperaturen något som det ser ut nu till några få minusgrader eller omkring nollan. Då bör man ta det extra försiktigt, säger Therese Gadd.

Under torsdagsmorgonen inträffade ett antal trafikolyckor på grund av halka i Sörmland. Bland annat inträffade en trafikolycka på riksväg 53 söder om Sparreholm då en minibuss körde av vägen och ner i diket.

Trafikverket gick även ut och varnade för fläckvis ishalka på väg 214 från Hållsta till Husby Rekarne Kyrka utanför Eskilstuna.

Halkan ser alltså ut att hålla i sig – och det finns en del att tänka på menar Sara Lindström, kommunikatör på Trafikverket.

Det kan dyka upp plötslig halka och det kan variera mycket över korta sträckor.

Sara Lindström, Trafikverket

– Framför allt handlar det om att anpassa sig efter väglaget. Det kan dyka upp plötslig halka och det kan variera mycket över korta sträckor, exempelvis på broar och i skuggiga områden där temperaturen sjunker, säger hon.

Att anpassa avståndet och planera sin resa är därför extra viktigt att tänka på för att undvika onödig stress. Inte minst på E20 och E4 där många lastbilar och långtradare kör.

– Föraren ska inte hålla på med telefonen heller, låt passageraren göra det i så fall, säger Sara Lindström.

Trafikverkets entreprenörer kommer att jobba på högtryck för att underhålla vägarna.

– Vi lägger inte extra resurser bara för att det är jul, utan vi har alltid ett löpande arbete och är hela tiden ute och kör för att hålla vägarna framkomliga, säger Sara Lindström.

Här kan du se väderläget i trafiken i realtid:

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBpZD0idmFkZXIiIGNsYXNzPSJpZnJhbWUtd2lkZ2V0IiBzcmM9Ii8vd3Muc21oaXZhZGVyLnNlL2VtYmVkLzM1LzI3MTU5NTMvMjcxNTk1My0yNjcxMzkyLTI3MTQ0MDEtMjY4NzcwMC0yNzAxMjIzLTI2NjQ0NTQiIGhlaWdodD0iMTc1MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdpZHRoPSIxMDAlIj48L2lmcmFtZT4="]

Olika typer av halka

SMHI förklarar några av de vanligaste begreppen när det handlar om hala vägar.

Frosthalka

En vägbana är täckt av frost, men inte snö. Frosthalka bildas på snöfria vägar då luftens fukt fryser på vägbanan. Den här typen av halka är vanligast i gryningen och tidigt på morgonen efter en kall och klar natt.

En variation på det här är när det är dimma och dimdropparna fryser på vägen vid minusgrader.

Ishalka (blixthalka)

Ishalka uppträder oftast efter att ett regnväder har passerat och följts av snabb uppklarning. Temperaturen i vägbanan faller under nollan och vattnet på vägbanorna fryser till is, men i luften kan det fortfarande vara plusgrader.

Det bildade islagret kan många gånger vara nästan omöjligt att se. Halkan slår till som en blixt från klar himmel och kallas ofta blixthalka eller den svarta halkan.

Fläckvis halka

Fläckvis halka beror ofta på att smältvatten fryser fläckvis nattetid. Rester av gammal is och packad snö kan också ge fläckvis halka.

Källa:SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!