Det finns teleavbrott. Och så finns det teleavbrott.
Den 25 december i fjol bröts den fasta telekommunikationen till och från ett halvdussin hushåll söder om Äsköping, Julita. Den 6 april är telefonerna fortfarande döda.
– Jag är verkligen upprörd. Ska det inte gå att bo på landsbygden?
Det säger Marie Selander, kund hos Telia och en av dem som drabbats av det utdragna avbrottet och en internetförbindelse seg som tuggummi. Efter mer än tre månader vet hon inte om hon ska skratta eller gråta. Upprördheten lutar framför allt åt det senare.
– Detta är otroligt och totalt ansvarslöst.
Parallellt med att framtidens mobil- och fibernät byggs ut stängs det gamla kopparnätet av lite i taget. Där Selander och hennes grannar bor finns inga sådana planer inom överskådlig tid. Det är en klen tröst när en så elementär samhällsfunktion som att ringa eller ta emot ett telefonsamtal inte fungerar, tycker hon.
Enligt lagen om elektronisk kommunikation har fastboende och företag rätt till fungerande telefoni och grundläggande internet. Det är en förutsättning i både stad och landsbygd för hållbar tillväxt, jobb, företagande och tillgång till service.
För Marie Selander, som är mitt uppe i musikteaterprojektet "Kvinnorna och staden", är fungerande telefon och internet a och o i arbetet. Men nödvändigheten av att kunna hålla kontakt med omvärlden är också en trygghetsfråga, påpekar hon.
– Vi bor isolerat och för en av mina grannar som haft svår influensa har detta varit tufft. Hon har varken fungerande mobil eller fast telefon.
Telia tog emot felanmälan på juldagen förra året. Den gick sedan vidare till det egna bolaget Skanova, som äger och driftar det fasta kopparnätet. Enligt avtalet bolagen emellan ska ett fel, om det inte är exceptionellt, vara reparerat inom tre arbetsdagar.
Nu har det gått 71.
– Oj. Det var ett osedvanligt långt avbrott, säger Ola Rantatalo, pressansvarig på Skanova.
Risken för mer extrema väntetider ökar i takt med att det gamla kopparnätet försvinner. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med reparatörer, eftersom de nya skolas i den nya tekniken, säger Inger Gunterberg vid Telias huvudkontor.
– Det börjar bli svårt att hitta kompetenserna som krävs. Tyvärr kan det stundtals påverka våra åtgärder, säger hon.
– Under vissa tider på året är det gamla nätet mer känsligt för störningar. Då blir de tekniker vi har mer belastade. Generellt finns en brist på tekniker som har erfarenheten och kunskapen att laga mer komplicerade fall, instämmer Ola Rantatalo.
Telias kundtjänst har medgett att detta kan förklara den långa väntan på reparation i Julita. Men fler orsaker kan finnas.
Rantatalos efterforskningar visar att det långvariga teleavbrottet beror på tre, möjligen fyra, kabelfel utmed den berörda sträckan.
– Det är fel på nedgrävd kabel, vilket innebär att vi måste ha markägarnas tillstånd att gräva. Det har varit besvärligt att nå dem och komma överens om tidpunkter för arbetet. Men om en vecka, ungefär, planeras felet vara avhjälpt.
Återstår att se om Marie Selander och hennes grannar skrattar eller gråter då.
Det är inte första gången de varit utan fast telefoni; i höstas, till exempel, varade ett avbrott för några hushåll i mer än en månad. Nu har telefonin varit utslagen i snart 15 veckor. Så här har turerna gått, beskriver Marie Selander:
25 december 2017. Telefonförbindelsen via kopparnätet bryts. Felanmälan görs. Telias besked är att felet ska vara avhjälpt den 29 december.
28 december. Telia har via Skanova fått information om att felet är mer komplicerat än väntat. Den nya prognosen är den 16 januari.
16 januari 2018. Telefonerna är fortfarande döda. Ny felanmälan görs. Telia svarar att det är fråga om ett större kabelfel som ska vara åtgärdat den 18 januari.
Operatörens kundtjänst meddelar senare att kabelfel kan vara svåra att hitta, men att telefonin ska fungera den 19 mars. Samtidigt utlovas Selanders närmaste granne att felet ska vara avhjälpt den 19 januari.
19 januari. Grannens telefon är fortfarande tyst.
19 mars. Fungerar fortfarande inte. Nytt besked från Telia: den 28 mars.
28 mars. Felet är inte avhjälpt. Telia flyttar fram prognosen till den 18 april. Frustrationen är total.
– Det har jag full förståelse för, beklagar Inger Gunterberg, pressansvarig vid Telia.