För första gången ordnar restaurang Claudias kök julöppet för ofrivilligt ensamma, med julbrunch och social samvaro. Tidigare har Claudia Gratwohl hållit öppet på påsk för dem som inte haft någon att fira med, men julbordsidén och att gå ut med informationen i sociala medier är ny. Idén kom från Carlos Ochoa, kock på restaurangen och svärson till ägaren Claudia Gratwohl. Nu hoppas de, med hjälp av andra företag, kunna ordna ett trevligt julbord för ensamma.
– Carlos kommer från Arizona, i USA där det är mycket vanligare än här att företag tar samhällsansvar. Man jobbar mycket mer ideellt. Vi tänkte att vi försöker bjuda in dem som är ofrivilligt ensamma på julafton. Carlos sa "skriv på Facebook" så kommer företagen att vallfärda.
Någon vallfart blev det inte riktigt, men Carlos Ochoa och Claudia Gratwohl hoppas att företagen ska hänga på och bidra till julfirandet.
– Det kan vara en bilfirma eller vad som helst, som säger "vi skänker två paket pepparkakor". Man måste inte skänka något stort och vi ska inte ha någon julklappsinsamling. Vi vet ju inte hur många som kommer på julafton heller. Blir det mat över skänker vi den till behövande på annandagen, när restaurangen har öppet igen, säger Claudia Gratwohl.
Hon tänker mycket på dem som är ofrivilligt ensamma.
– Hur ska man få dem att känna sig involverade? Det är nog ganska många äldre män som är ensamma och isolerade.
Carlos Ochoa jämför med USA, där det kanske är lite lättare att få vänner och komma med i gemenskap.
– Det är ganska lätt att bli isolerad i Sverige, även för svenskar. Men när man äter ihop är det socialt, i stället för att alla sitter ensamma. Man kan komma hit till restaurangen och kanske inte känna någon, men man börjar prata och kanske får en ny kompis, säger han.
På annandagen bjuder Katrineholms samkristna råd, som består av alla kyrkor, på jullunch, sång och aktiviteter, för alla som vill komma. I år hålls annandagens sammankomst i Pingstkyrkan, men evenemanget ordnas i olika kyrkor varje år.
– Vi gör det där tillsammans. Vi är på olika ställen olika år, säger Anna Jarl, kyrkoherde i Katrineholmsbygdens församling.