Jordbrukare vill ha 50 millimeter regn – nu!

I bortåt ett år har det kommit mindre nederbörd än vanligt. Några som drabbas mer än andra av torkan är lantbrukarna.‒Vi skulle behöva 20–50 millimeter regn nu, säger LRF Sörmlands vice ordförande Johan Lagerholm.

Snart måste det komma regn. Helst mycket, för att grödorna ska hinna växa till sig ordentligt innan skörd.

Snart måste det komma regn. Helst mycket, för att grödorna ska hinna växa till sig ordentligt innan skörd.

Foto:

Övrigt2017-07-11 09:40

Det är inte bara sommaren som har varit regnfattig. Även i våras och vintras var det torrare än normalt i vårt område. Enligt SMHI har Katrineholm hittills i år bara fått 60–80 procent av normal nederbörd. Den uteblivna fukten gör att grödorna inte växer som de ska på åkrarna.

‒Det påverkar alla grödor, kärnorna hinner inte växa till sig. Men det är en fördel att det inte varit så varmt, annars hade det varit ännu värre, säger Johan Lagerholm som är vice ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Sörmland.

Nu börjar det bli bråttom att få regn för lantbrukarna. När grödorna mognar och det närmar sig skörd är det för sent.

‒Inom någon vecka behöver det komma 20–50 millimeter regn, men varje millimeter är värdefull, säger Johan Lagerholm, som själv bor i Valla.

Han säger att det inte är någon kris i sikte för jordbruket, även om regnet skulle fortsätta att hålla sig borta. Skördarna kan bli något lägre och det kan påverka ekonomin till viss del för lantbrukarna.

‒Lägre skördar ger ju lägre intäkter. Hade vi fått regn hade skörden kunnat bli riktigt bra i år. Men som spannmålsodlare får man räkna med en variation på plus minus 30 procent på skörden mellan åren. Men mest påverkade av torkan blir de som behöver bete för sina nötkreatur eller hästar. Det är dåligt med gräs som också kan bli hö och ensilage.

Någon inverkan på livsmedelspriserna tror inte Johan Lagerholm att årets torka kommer att ha.

‒Nej, det är världsmarknaden som sätter priserna och vi i Sverige har så liten påverkan. Om hela landet skulle drabbas av torka skulle vi kanske märka av en liten prisuppgång.

Ett annat problem med regnbristen är att enskilda brunnar på landsbygden riskerar att sina.

‒Brunnarna fylls främst på under vinterhalvåret och nu har det varit torrt i nästan ett år, så varje dag med torka nu ökar risken. Grödorna tar allt vatten som finns.

Johan Lagerholm oroas inför framtiden, vad gäller de pågående klimatförändringarna.

‒Vädret kommer att bli ännu mer oförutsägbart och extremt, med både torka och kraftiga regn under kort tid. Det kommer att påverka lantbruket och branschen behöver anpassa sig, bland annat se hur man kan ta tillvara regnet och vattna med. Vi är ju utlämnade till vädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!