Det är första gången Järvenskolan Tallås deltar i tävlingen. De ägnar 90 minuter i veckan åt projektet under elevens val NO och har själva valt vilka delar de vill fördjupa sig i. En grupp bygger en skalenlig modell av en framtidsstad, två tjejer skriver en uppsats om hur det är av vara ung i framtidsstaden och tre killar gör en digital version av Kiruna i spelet Minecraft.
‒Det är bra att de får jobba ämnesövergripande, med no-ämnen, teknik, svenska och samhällskunskap. De lär sig samarbeta och jobba projektbaserat och lösa problem, säger läraren Tea Karlsson.
På bordet står en stadsminiatyr med några skyskrapor, vägar och träd. Den sista finputsen pågår med den underjordiska sopstationen. Eleverna har byggt olika fack för sortering och limmar dit soporna. Lite toapapper hamnar i pappersåtervinningen, sugrör läggs i lådan för plast och ett sprucket glas slås i småbitar och läggs i glasbehållaren. Modellen är byggd i återvunnet material och har ett tydligt miljötänk.
‒Vår stad ska vara till för alla och ska inte påverka miljön så mycket, säger Elliot Norlander.
Glasspinnar har blivit till vindsnurror och på hustaken sitter solpaneler. Idén med förnyelsebar energi kommer från solparken i Katrineholm. Den har också inspirerat Minecraft-gruppen som bygger ett nytt Kiruna efter flytten. De bygger en virtuell värld och tävlar sen med en film från spelet.
‒Vår stad är mer energibesparande och vi odlar inomhus, säger Filip Hegrén.
‒Gruvan är inte längre en stor del av näringen, det är mer turism i stället, fyller Oliver Nyqvist i.
Eleverna har själva fått välja vilken grupp de vill tillhöra och de som inte vill jobba projektbaserat har fått andra skoluppgifter. Felicia Rebell och Saga Eriksson skriver tävlingsuppsatsen om att leva ekologiskt och energisnålt.
‒Det var svårt att hålla sig till mindre än 800 ord och ändå få med allt, säger Saga Eriksson.
Hoppas ni på en finalplats?
‒Det vore väl jätteroligt, säger Oliver Nyqvist.