Järperud: Här avslöjas bluffen bakom snygga selfies

Tycker du dina vänner har blivit allt snyggare de senaste åren? Det har de inte, inte i det riktiga livet i alla fall.

Stina Järperud, högra bilden är fotograferad med appen Airbrush.

Stina Järperud, högra bilden är fotograferad med appen Airbrush.

Foto:

Övrigt2018-09-21 07:00

Det du upplever är att allt fler använder appar som retuscherar ansikten innan bilderna läggs ut på sociala medier. Funktionerna är många; lenare hud, blekta tänder och klarare ögon är vanliga förbättringar. Käklinjen smalnas av, läpparna förstoras och skavanker tas bort. Jag har hittills inte hittat några funktioner för att lägga på några extra valkar och lite finnar men det är väl sådant som Instagramanvändare ska förskonas från.

Frågan är bara om folk känner igen sig själva till slut. När kommer den dagen när de inte känner igen sig i spegeln eller går förbi sina vänner på stan? När barbiefigurerna i telefonen inte har någon som helst likhet med verkligheten.

Plastikkirurger varnade nyligen för att allt fler söker kirurgisk hjälp för att de vill se ut som sin retuscherade version av sig själv. Jag hoppas innerligt att folk tar sitt förnuft till fånga och accepterar sig själva som de är istället.

Själv retuscherar jag aldrig i tjänsten men kan använda Instagramfilter på mitt eget konto ibland. Däremot utnyttjar jag ljusets möjligheter för att skapa fina bilder. Jag får ofta höra "Det där retuscherar du väl i datorn sen?" Svaret blir som det alltid har varit. Nej.

Dysmorfofobi

Dysmorfofobi (BDD) är en psykisk sjukdom som innebär fixering vid något i det egna utseendet som den drabbade upplever är deformerat, ofta hud, hår eller näsa, trots att defekterna inte är tydliga för andra.

Enligt en färsk avhandling är BDD relativt vanligt bland kvinnor i Sverige, cirka 1,5 procent är drabbade, men samtidigt är kunskapen om sjukdomen liten inom vården.

Personer med BDD söker sig ofta till plastikkirurgisk behandling, men blir ofta missnöjda med resultatet.

BDD är en förkortning av engelskans Body Dysmorphic Disorder.

Sjukdomen har likheter med tvångssyndrom och orsakar stort psykiskt lidande.

Källor: psykiatri.sll.se, Läkartidningen/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om