Nyhetsbyrån Sirén har sammanställt statistik från Statistiska centralbyråns, SCB:s, yrkesregister. Statistiken omfattar inte politiker, högre tjänstemän och vd:ar.
Högst andel kvinnliga chefer i landet finns i Bjurholm, med 61 procent, och lägst i Laxå, med 23 procent kvinnliga chefer.
I Katrineholms och Vingåkers kommuner är könsfördelningen bland chefer relativt jämställd: här är andelen kvinnliga chefer 45 respektive 48 procent.
– Generellt sett är det mansdominans bland chefer, mest uttalat i det privata näringslivet. Män är överrepresenterade på den här typen av poster, säger Klara Regnö, forskare vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.
I 124 kommuner var könsfördelningen bland cheferna jämställd, om en definierar det som att minst 40 procent har ett visst kön. I över hälften av kommunerna var andelen kvinnliga chefer lägre än 40 procent.
Klara Regnö tror att skillnaderna mellan kommunerna kan bero på hur arbetsmarknaden på orten ser ut:
‒Det beror sannolikt på sammansättningen av olika typer av arbetsgivare i kommunerna. I kommuner som till exempel har en stor mansdominerad tillverkningsindustri blir andelen män högre än i en kommun där kommunen är en stor arbetsgivare, säger hon.
[custom-embed script="PHNjcmlwdCBpZD0iaW5mb2dyYW1fMF9fL3ZsVG5xSG0waG5HVTM0U0tDVTFzIiB0aXRsZT0iY2hlZi1z9nJtbGFuZCIgc3JjPSIvL2UuaW5mb2dyLmFtL2pzL2Rpc3QvZW1iZWQuanM/N0R5IiB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPjwvc2NyaXB0Pg=="]
Grafik: Nyhetsbyrån Sirén.