Då jag hade fått mitt första barn var jag tvungen att testa den nya titel för mig själv, för att försöka greppa det stora som skett. Uttala ordet som innebar att jag just fått ansvar för en annan människa.
”Vilken tur att jag fick just dig som mamma. Du är världens bästa”, säger barnet (som nu är mycket större och äldre än en nyfödd baby) en kväll då vi säger god natt.
Och mitt andra barn är snabbt framme med en godnattpuss och ömhetsbetygelser för att inte hamna i skuggan för mammakärleken.
Jag känner mig förstås oerhört rik. Och unik.
Sammanlagt är vi mammor i Sverige nästan tre miljoner, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. I Sörmland finns ungefär 90 000 mammor.
Nästan hälften av mammorna i Sverige har två barn. Så jag är visst inte så unik. Rent statistiskt.
”De flesta vill nog ha barn för att ha någon att älska”, spekulerar äldsta barnet medan vi gör biologiläxan om fortplantning (som dessutom berör både homosexualitet, transsexualitet, asexualitet, infertilitet, adoption, provrörsbefruktning och insemination).
Men det blir inte alltid barn för den som önskar och vill.
Och vi lever dessutom i ett land där vi kvinnor har 100 procent rätt att bestämma över våra kroppar. Rätt att välja bort graviditet och att avbryta den.
”Jag vill inte. Det går inte”, säger kvinnan och förklarar att den oönskade graviditeten ska avslutas.
Sedan 1975 har Sverige en lag om rätten till fri abort fram till vecka 18. Bara kvinnan bestämmer.
Fri abort ses som en självklarhet för de allra flesta som står upp för jämställdhet, jämlikhet och hållbar utveckling. Men i många länder är abort fortfarande förbjudet och i Europa hörs i dag allt oftare abortmotståndare agitera med höga röster tillsammans med tilltagande nationalistiska och socialkonservativa vindar.
I går röstade Irland om rätten till abort. Irland har fram tills nu varit det EU-land som haft den striktaste abortlagstiftningen, kanske världens strängaste.
Men att förbjuda abort menar bland annat svenska RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, är en förödande väg att gå och som knappast minskar antalet aborter. Istället tvingas kvinnor till olagliga aborter. Siffror från Världshälsoorganisationen WHO säger att det genomförs runt 20 miljoner osäkra aborter i världen varje år, vilket motsvarar 48 procent av samtliga aborter.
Rätten till fri abort var en av orsakerna till att journalisten Elise Ottesen-Jensen bildade RFSU för 85 år sedan. Hennes motto var: "Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika, och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet”.
Mamma. Även om jag nu blivit tilltalad och omnämnd så under ganska många år så är det fortfarande lika stort, ofattbart – och många gånger utmanande.
Mamma, säger jag och tittar på kvinnan i spegeln. Jag är mamma. För att jag vill.