Katrineholms-Kuriren har tidigare skrivit om LSS-boendet Årsta gård i Sköldinge, som anmäldes till IVO efter en händelse i december 2016. En boende ramlade och bröt fyra revben, men skickades inte till akutvård förrän dagen efter. Även en annan incident anmäldes. Det gällde en boende som blivit aggressiv och bråkat med personal, vilket slutade med att den boende blivit fasthållen och skadat en arm.
‒Vi blev anmälda av en medarbetare som sedan fick sluta, bekräftar Olle Boëthius, föreståndare.
IVO har efter dessa anmälningar inlett två ärenden mot Årsta gård.
‒Om en person farit illa på ett boende kanske det kan vara flera. Det är därför man gör inspektion, förklarar Ann-Sofi Tufvesson, handläggare på IVO.
Man har dels öppnat ett tillsynsärende, dels ett ärende som gäller lämplighetsprövning.
‒Det beror på att bolaget driver två olika verksamheter, ett serviceboende och ett gruppboende. Det är ingen skillnad på hur tillsynen görs, men när det gäller gruppboende har man en laglig möjlighet att göra lämplighetsprövning, förklarar Ann-Sofi Tufvesson.
Inget av ärendena är i nuläget avslutat.
‒Vi har varit ute på plats, men besluten kommer att dröja tills efter sommaren, säger hon.
Olle Boëthius konstaterar att utredningen tagit väldigt lång tid, men är inte särskilt oroad.
‒Hade de sett något oroväckande när de var här, så hade de åtgärdat det omedelbart. Och blir det några påpekanden, så går det ju alltid att åtgärda, menar han.
Årsta gård ligger också i en pågående tvist med fackförbundet Kommunal.
‒Det handlar om att vi anser att de tillämpat fel kollektivavtal, säger Magnus Jonsson, ombudsman på Kommunal.
Man tillämpar avtalet för personliga assistenter, medan facket anser att det för vissa av medarbetarna är vård- och omsorgsavtalet som ska gälla.
Vilket avtal som ska gälla styrs delvis av om boendet ska anses vara ett gruppboende eller inte, något som i sin tur styrs av hur LSS-besluten ser ut för de boende.
Det är skillnader i arbetstidsmått och uppsägningstider mellan de båda avtalen.
‒I personlig assistensavtalet är veckoarbetstiden 40 timmar, medan den är 37 timmar i vård- och omsorgsavtalet. Uppsägningstiden är två veckor eller en månad i personlig assistensavtalet, medan den är längre i det andra avtalet, förklarar Magnus Jonsson.
Arbetsgivaren anser att avtalet är korrekt.
‒Vi har anställt medarbetare som personliga assistenter på uppdrag av våra köpare, förklarar Olle Boëthius, föreståndare för Årsta gård.
En skillnad mellan avtalen som han pekar på är att en enskild person som har hjälp i sitt hem har mer långtgående möjligheter att säga upp en anställd, medan ett gruppboende har en skyldighet att omplacera om personkemin mellan patient och personal inte stämmer.
Parterna har haft en förhandling, som dock slutat i oenighet.
‒Vi är inställda på att komma överens, men vi har olika prioriteringar och vi är oense. Det betyder inte att vi är i luven på varandra, betonar Olle Boëthius.
Kommunal överväger nu om de ska gå vidare med ärendet.
‒Jag ska träffa förbundskontoret den här veckan. Sedan beslutar vi om vi ska ta det till central förhandling, säger Magnus Jonsson.