Invigningen av Fogelstadkonsten ställs in

Under kulturaftonen på Kulturhuset Ängeln i morgon, lördag, har en av programpunkterna kanske varit lite mer efterlängtad än de andra. Men i sista stund har kommunen fått veta att det inte blir någon invigning av minnesmärket över Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad.

En bild från när det begav sig under Kvinnliga Medborgarskolans år. Bilden finns i Kulturföreningen Fogelstads ägo.

En bild från när det begav sig under Kvinnliga Medborgarskolans år. Bilden finns i Kulturföreningen Fogelstads ägo.

Foto:

Övrigt2017-09-04 17:00

Konstnären Ann-Charlott Fornheds konstverk "Eka" valdes ut av en jury för att bli ett minnesmärke över Fogelstadgruppens arbete. "Eka" skulle ha invigts förra året utanför Ängeln, som en del i Katrineholms kommuns offentliga utsmyckning.

På grund av sjukdom har invigningen dröjt ett år, men på lördag, den 7 oktober, skulle det efterlängtade ögonblicket ha kommit. Invigningen var en av programpunkterna i Kulturaftonen på Ängeln. Men på fredagseftermiddagen meddelade kulturförvaltningens chef på Katrineholms kommun, P-O Millberg, att det inte blir någon invigning.

‒Konstverket har inte levererats, sa Millberg.

Skälet ska vara att konstverket av någon anledning har fått en skada som konstnären nu måste laga innan verket kan invigas. Invigningen ska dock ske så snart som möjligt, och övriga programpunkter genomförs som planerat under lördagen. Det innebär bland annat att Fogelstad Musikteater kommer att framträda i konsthallen, med ett smakprov inför föreställningen "Kvinnorna och staden" som spelas i Katrineholm nästa sommar. Fogelstadkören leds av Elisabeth Ask med Micke Mårtensson, Marie Selander och Elisabeth Ask själv som solister samt med musikerna Lotta Hasselquist och Tuomo Haapala.

Minnesmärket över Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad och kvinnorna bakom utbildningen ska, när det väl invigs, få en central placering utanför entrén till Ängeln.

‒Vi är jätteglada. Äntligen kommer ett tecken på att kommunen har förstått vilket arv Kvinnliga Medborgarskolan är. Detta är något som lyfter kommunen och som visar att skolan har funnits här och är en viktig del av kvinnohistorien, sa Ebba Johannesson, styrelseledamot i Kulturföreningen Fogelstad, på torsdagen då det ännu inte var känt att invigningen blir försenad.

Hon konstaterade att ett minnesmärke knutet till Fogelstad har varit aktuellt i många år.

Ebba Johannesson tror att kommunen inte tidigare har prioriterat arvet efter Kvinnliga Medborgarskolans tankar och idéer för att Katrineholm snarare har byggt sin identitet som arbetarstad, med en mer manlig struktur.

Vid sidan av minnesmärket är mycket annat med anknytning till Fogelstadsgruppen aktuellt. En helt ny musikalisk monolog hade premiär i Julita i söndags, förra året fick Kulturföreningen Fogelstad motta kommunens kulturstipendium, och sedan i våras finns utanför Ängeln en ljudburk där åtta personer kan höras berätta om bildning och demokrati. Bland dessa åtta återfinns tre av frontfigurerna på Fogelstad. Dessutom ska kulturföreningens permanenta utställning i Fogelstad byggas om och fräschas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!