Internetbedrägerier allt vanligare – så skyddar du dig

Polisanmälningarna gällande bedrägerier har ökat rejält de senaste åren. Bedragarna tjänar miljarder på att kapa konton och stjäla kortuppgifter, men det finns enkla sätt att försvåra för dem, enligt polisen.

Övrigt2017-07-26 05:32

Den absolut vanligaste formen av internetbedrägerier i Sverige och Sörmland är köp som utförs med stulen kortinformation.

– Jag behöver bara kortnummer, utgångsdatum för kortet och CVC-kod så kan jag handla på ditt kort, säger Jan Olsson som jobbar på polisens nationella bedrägericentrum, NBC.

– Busarna får tag i din kortinformation från webbsidor där du handlar sedan säljs uppgifterna på sajter som Darknet. Det finns fler kortuppgifter att köpa än det lever bedragare som kan använda dem, säger han.

Polisen får in allt fler anmälningar från människor som har utsatts för bedrägerier. Förra året gjordes totalt 205 000 anmälningar, av dem rörde 77 000 kortbedrägerier. Det är en ökning med 40 procent sedan 2015.

Exakt hur många av de drabbade som är sörmlänningar går inte att säga, enligt NBC, eftersom det bara finns statistiskt säkerställda siffror för riket som helhet.

– Det är så många miljarder som rullar ut på bedrägerier. Det är välbetald timpenning kan jag säga. Det är så fruktansvärt lönsamt, säger Jan Olsson.

Bedragarna har flera olika metoder för att komma över dina pengar och kontouppgifter. Ett vanligt exempel är kreditköp med falsk id-handling

– Busen går och köper en tv på avbetalning. Han visar upp ditt id-kort så du får betala medan han sticker iväg med tv:n.

Facebook-kapningar är också något som anmäls allt oftare. Kaparen kartlägger vilka vänner du har nära kontakt med för att sedan skicka meddelanden till någon av dem.

– De skriver något i stil med: ”Tjena! Min bankdosa är paj kan jag låna informationen från din?”. Många lånar ut informationen eftersom de tror att det är en kompis som frågar och då kan busen logga in på ditt bankkonto, säger Olsson

Han tycker att människor kan göra mer för att förhindra bedrägeribrott.

– Jag tror att folk tar lite för lätt på det här. Annars skulle inte jag ha fått in 205 000 anmälningar om bedrägerier under 2016. Många fall hade inte behövt ske om man tänkte sig för lite för innan.

Att byta lösenord emellanåt, inte ha samma på flera konton och välja något som inte är så lätt att lista ut är en viktig åtgärd, enligt Olsson.

– Vid hälften av alla Facebook-kapningar så har det visat sig att människor har ett lösenord som är kopplat till hemadressen.

Bedrägeripolisen tycker också att alla borde undvika att handla på sajter som saknar så kallad 3D Secure, alltså Verified by Visa eller Mastercard securecode.

– Om någon har använt dina kortuppgifter så behöver inte du stå för kostnaderna. Det får handlaren som inte har 3D Secure göra, eller bankerna, om handlaren har säker betalning. Men du kan försvåra för bedragaren genom att inte lämna ut dina uppgifter på sådana sajter.

Jan Olsson tycker att företag borde ta ett större ansvar för att minska antalet bedrägeribrott.

– Flera etablerade företag, ex. flygbolag, har inte 3D Secure. De tycker det blir för krångligt och är oroliga att de kommer att tappa kunder. Vi på polisen ser ju inte så på det, vi vill inte ha några brottsoffer, säger Jan Olsson.

Polisens tips som skyddar dig mot bedrägerier

Gå in på Skatteverkets och Adressändrings hemsidor och registrera att det ska krävas bank-id för att ändra din postadress. Om bedragaren beställer saker i ditt namn är det vanligt att de ändrar leverans adress.

Får du hem fakturor eller meddelande om att någon gjort en kreditupplysning på dig? Ring UC kreditupplysning och ta reda på vad det handlar om. Är det något fuffens? Spärra ditt personnummer hos de stora kreditupplysningsföretagen så kan inte bedragaren fortsätta handla på det.

Byt lösenord till dina konton som mejl, Facebook och hemsidor. Ta något krångligt och använd inte samma på massa olika sidor.

Handla aldrig på en sajt som saknar säker betalning (3D Secure) som Verified by Visa eller Mastercard Secure.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!