Inspektörerna jagar snusket

Varje år utförs inspektioner av matbutikerna i kommunen. Ibland får de anmärkningar som ska åtgärdas. Men det är sällan det går så långt att någon tvingas stänga.

Foto:

Övrigt2018-05-31 10:45

Varje år utför kommunens miljöinspektörer ett antal besök i Katrineholms livsmedelsbutiker. De ser till att reglerna som finns efterföljs så att kunderna inte blir sjuka av maten. Antalet besök respektive butik får beror på bland annat på hur stor den är och hur mycket verksamheten omfattar.

– Riktigt små butiker får besök kanske vart tredje år, säger Eva Frykman, miljöchef.

När inspektörerna är ute tittar man inte på hur butikerna följer varenda regel. Istället är det vissa punkter som man fokuserar på från år till år.

– Det finns en lång rad med kontrollområden i lagstiftningen. Inom de områdena finns en rad olika avvikelser. Om vi under ett år framförallt tittar på temperatur och personlig hygien får vi en mängd avvikelser inom de områdena. Men ser vi uppenbara brister inom ett annat område säger vi givetvis till även om det inte var ett område man tänkt kontrollera.

Att en butik har så allvarliga fel att den tvingas stänga tillhör dock ovanligheterna. I de flesta fall räcker det med att de påpekade bristerna åtgärdats till inspektörernas nästa besök.

– Det sker kanske någon gång om året i en enstaka butik. Då är det ofta att man förbjuder en del av verksamheten tills dess att man löst problemet. Det kan exempelvis vara nedkylning eller någon annan begränsad del i hanteringen, säger Eva Frykman.

I en butik där en inspektion gjordes nyligen hittade man både förpackade och oförpackade livsmedel som låg på golvet under varuvagnarna i ett frysutrymme. Butiken fick ett föreläggande att inom några veckor ha åtgärdat avvikelsen.

– Det var ganska allvarligt, men det ser värre ut på bilden än vad det var i verkligheten. Det var rutinerna i rengöringen som gjorde att man hade missat det. I det här fallet hade den ansvariga på plats sagt att man hade haft problem med städpersonalens rutiner. Något som de arbetade med att förbättra, säger miljöinspektören Anna Öhman.

Hon förklarar att man alltid utgår från en riskbedömning ifall man måste tvinga en butik att stänga.

– I det här tillfället ansåg vi inte att risken var så stor att andra livsmedel skulle kontamineras. Därför fick de chansen att komma med åtgärder

Enligt Anna Öhman ska butiken inte ha haft några avvikelser tidigare. De flesta butiker som får ett föreläggande rättar vanligtvis också snabbt till de påpekade avvikelserna.

– I väldigt många fall åtgärdas det direkt efter vi har varit på plats. I fallen de inte gör det har vi möjlighet att gå vidare med till exempel vitesförelägganden för att problemet ska åtgärdas, säger Eva Frykman.

Livsmedelskontroll

Kontroller görs av samhällsbyggnadsförvaltningens miljöinspektörer genom anmälda eller oanmälda besök. I kommunen kontrolleras omkring 250 livsmedelsverksamheter. Det är bland annat restauranger, butiker och skolor som kontrolleras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!