Insekten som "desperat" ger sig på oss människor

Försök att likna och lukta som en älg så lite som möjligt. Klä dig i starka färger och bär gärna parfym. Se där ett par goda råd för dig som ska ut i skogen de närmaste dagarna.

Övrigt2013-10-14 10:30

— Jag är skogsmänniska, älskar att vistas ute i naturen men har aldrig tidigare drabbats av de här insekterna. Nu dröjer det innan jag går ut i skogen igen.

Det berättar Maj Jensen i Eskilstuna, som under senaste promenaden i Vilstaskogen gick rakt in i en svärm av blodsugande älglusflugor.

— Jag fick flera stycken på mig, hann aldrig bli biten men de var förskräckligt svåra att bli av med. Det gick inte att vifta bort dem från huden och de var oerhört svåra att ta död på.

Rapporter från andra håll i Sverige de senaste dagarna vittnar om att många människor, och även hästar och hundar, haft besvär av de udda insekterna. Vissa har fått uppsöka vård efter att ha fått variga sår och bölder efter betten.

Tidningen kontaktade Naturhistoriska riksmuseet för att få veta mer om parasiterna. Yngve Brodin, expert på flugor och myggor, har svaren.

— Det stämmer att det är extremt mycket problem med älglusflugor i höst. Jag får rapporter om förekomst ända upp i fjällen, berättar han.

Vad beror det på?

— Älglusflugan går vanligen väldigt sällan på människor utan lever på att suga blod från älg, råddjur och andra hjortdjur. Men den varma och soliga sommaren har gynnat arten, och när de är så många som i höst har de inte mycket annat att välja på än att ge sig på människor, hästar och hundar som vistas i skogen.

Yngve Brodin förklarar att de flesta människor inte får några besvär av angreppen, annat än en känsla av obehag och en röd prick på huden. Men är man överkänslig, som vissa kan vara för exempelvis myggor, kan man få en inflammation i sticket, och i värsta fall sår som inte läker ihop.

Flugan själv mår inte vidare bra av människoblod, men handlar det om att skaffa "föda" till ungarna blir de desperata.

Han ger råd om hur den som ska ut i skogen kan skydda sig mot angrepp.

— Jag brukar säga att man ska försöka se så olik ut en älg eller ett rådjur som möjligt. Bär skarpa färger och lukta inte älg. Lite parfym eller rakvatten kan göra susen. Ofta söker de sig till nacken eller lättåtkomliga blodådror, och kryper snabbt innanför kläderna.

Yngve Brodin, som själv tidigare i höst blev stucken och fick en mindre inflammation i såret, tror att ett par tunga frostnätter löser problemet för i år. Men, problemet lär återkomma.

— Klimatförändringarna gynnar den här typen av parasiter, så tyvärr får vi nog vänja oss vid att stöta på älglusflugor i skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om