Hela systemet i kommunen håller på att förnyas i och med hbtq-satsningen. Man byter ut formuleringar, skyltar och material för att alla ska få den service de behöver utan att på något sätt bli exkluderade. Katrineholms kommun, som snart kommer att ha 300 certifierande eller diplomerade anställda, kommer även att utbilda de resterande 2700 anställda.
– Responsen inom organisationen har varit positiv. Jag är glad och stolt över hela Katrineholm, som i denna satsning och under prideparaden visat hur stort engagemanget och ansvarskännandet är för dessa frågor, säger Jenny Skarstedt, verksamhetschef för ungdomsverksamheten i kommunen, som höll tal och räckte över intygen till enheterna under tisdagens husmöte.
Ett fyrfaldigt leve utropades och deltagarna firade med tårta och kaffe.
– Utbildningen har varit bra. Jag kommer definitivt att använda mig av det i mitt arbete genom att ändra mitt förhållningssätt och bemötande, sa Jonny Grundelius från Ungdomstorget och hans kollegor, Mathias Andersson, Cecilia Brunosson och Johanna Bergström nickade instämmande.
– Det känns bra att kunna agera på ett sätt som inte omedvetet stärker normerna, sa Inger Christensson, från #jagmed.
Intresset för en certifiering eller diplomering är stort i hela kommunen.
– Många frågar, "Varför får de bli certifierade och inte vi?". Det är positivt, men vi måste prioritera de som hanterar barn och unga först och utbilda de andra därefter, sa Jenny Skarstedt.
Maria Evald, processledare för jämställdhet vid bildningsförvaltningen, påpekade att hbtq-arbetet även ger andra positiva effekter.
– Processen gör att även jämställdhet och diskriminering av mindre grupper lyfts upp och förbättras, sa hon.