Ingen mat utan olja

Nästan all mat vi äter är beroende av olja för att komma hem till köksbordet. Trots att det har gått 40 år sedan oljekrisen är vi mer beroende än någonsin av olja både för transporter och för matproduktion.

Övrigt2013-11-06 05:01

— Maten vi äter är dränkt i olja.

Det säger Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet och före detta Trosabo.

För att odla och föda upp den mat vi äter är jordbruket beroende av diesel för plöjning, plogning och skörd. Därefter ska maten transporteras — ibland till affären, men många gånger till en plats där den packas för att sedan transporteras vidare. Med lastbil eller flyg, ibland med tåg. Och så många gånger med bil igen, från affären till hemmet.

Fortfarande, 40 år efter oljekrisen, är den svenska transportsektorn helt beroende av olja.

Däremot har oljan försvunnit så gott som helt från både värme- och elproduktion. Efter oljekrisen byggdes kärnkraften ut för elproduktion och fjärrvärme och eluppvärmda system ersatte oljan som värmekälla.

— Man kan lura sig och säga att vi är duktiga som har minskat vårt oljeberoende. Men transportsektorns oljeanvändning har ökat med över 70 procent. Och vi är beroende av transporterna i vårt långa land. Det ger ett starkt oljeberoende, säger Kjell Aleklett.

— Det finns ingen mat i Sverige som inte är beroende av olja och diesel. När vi äter, äter vi inget annat än olja.

Energiinnehållet i den olja som går åt för att producera och transportera maten är flera gånger högre än den energi som själva maten innehåller. Enligt en undersökning som Kjell Aleklett hänvisar till visade det sig att det i USA går åt sju gånger så mycket energi att producera en matvara jämfört med energiinnehållet i varje matbit. I Sverige något mindre.

Den billiga oljan har gjort att man tjänar på att transportera mat till billig arbetskraft. Som exempel tar Kjell Aleklett räkor som fiskas på en plats, transporteras till billig arbetskraft i Asien eller Afrika för att skalas för att sedan transporteras vidare till Sverige och säljas.

— Och i dag fångas fisk i Atlanten som fraktas till Kina för att fileas och sedan tillbaka. Den billiga oljan håller nere matpriserna, säger Kjell Aleklett.

En del av oljan som går åt kommer också från bilresorna vi gör för att handla maten.

— Om det går åt på två liter bensin för att köra till och från affären där man köper en liter mjölk. Är det mjölk eller bensin du dricker då?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!