Ingen informerar hushållen om hur de kan skydda sig mot åskskador

Övrigt2009-08-06 05:00

I skrivande stund drar ett åskväder över södra Sverige. Inom den närmaste tiden kan invånare i denna landsdel vänta sig omfattande åskskador och bränder. Åskan orsakar skador på fastigheter och hemelektronik för hundratals miljoner kronor varje år. Ett enda blixtnedslag kan slå sönder eller skada tusentals elprodukter även långt ifrån nedslagsplatsen.

Åskskadorna på elutrustning utgör samtidigt en latent brandrisk – en komponent eller krets som skadats kan utlösa brand nästa gång en vanlig överspänning sker i elnätet. Faktum är att ungefär hälften av bränderna i Sverige kan härledas till blixtnedslag. Räddningsverkets experter menar att uppemot 90 procent av alla åskbränder uppstår dagar eller veckor efter själva nedslaget – som en följd av åskskador.

För räddningstjänsten, våra energimyndigheter och försäkringsbolagen är detta ingalunda nytt. Ändå är det ingen som informerar hushållen om risken för åskskador eller hur de kan skydda sig.

För att ringa in konsekvenserna av blixtens verkningar har vi under tre års tid frågat svenska folket i vilken grad de har drabbats av åskskador på hemelektronik och om de har installerat åskskydd. Den senaste undersökningen genomfördes i maj bland 1- 100 slumpvis utvalda svenskar i hela riket.

Resultatet visar att i snitt 40,6 procent av svenskarna har råkat ut för att tv-apparater, modem, datorer med mera gått sönder under åskväder, en eller flera gånger. I Södermanlands län är motsvarande siffra 64 procent. Tyvärr har andelen drabbade inte minskat sedan första undersökningen 2007. Ytterligare en stor andel av svenskarna uppger att de inte vet om elutrustningen förstörts på grund av åska – sannolikt finns det ett stort mörkertal.

Men trots att en stor andel av befolkningen har råkat ut för åskskador har endast 29 procent av svenskarna skaffat åskskydd.

Att skaffa ett fullskaligt åskskydd kostar mycket pengar och är inte nödvändigt för det stora flertalet. Men det finns flera andra och enklare skyddsåtgärder som kan få stor betydelse nästa gång det mullrar.

Med överspänningsskydd och jordfelsbrytare kommer man en bra bit på vägen för att skydda den mest känsliga elektroniken och minska brandrisken. Men få svenskar känner till det. Här krävs att Räddningstjänsten, Elsäkerhetsverket och andra myndigheter inom området tar sitt ansvar och aktivt informerar hushållen om hur de kan skydda sig.

Kristoffer Nyhlén

teknisk marknadschef på strömskyddsföretaget APC i Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om