Många kommuner och län står inför stora bemanningsutmaningar, enligt Lärarförbundet. Lärarförbundet har analyserat åldersfördelningen inom lärarkåren i grundskolan i grundskolan i alla svenska kommuner och län och menar att det stora behovet av lärare kommer att öka ännu mer inom några år, då stora grupper av lärare kommer att gå i pension. Samtidigt saknar en stor del av de unga lärarna behörighet.
30 procent av lärarna mellan 20 och 29 år har pedagogisk högskoleexamen i Sörmland - en låg andel jämfört med resten av landet, där snittet ligger på 47 procent.
I Sörmland var också 10 procent av lärarna i grundskolan mellan 60 och 65 år under läsåret 2017-2018, vilket placerar länet i närheten av snittet för hela landet.
Katrineholm är den kommun i länet som har lägst andel äldre lärare. Här berättar Jörgen Rüdeberg, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen att han i dagsläget inte kan ge en klar bild av hur många procent av lärarna som är behöriga.
– Det måste kontrollräknas och det gör vi till 15 oktober varje år.
Just nu har kommunen åtta lärartjänster utannonserade (två förskollärare, en lärare årskurs 1-3, två lärare årskurs 4-6, två lärare i musik och bild och en lärare i spanska).
Men läget är under kontroll, menar Jörgen Rüdeberg.
– I stort sett alla tjänster är tillsatta inför terminsstarten. De som återstår räknar vi med att tillsätta under de kommande dagarna i veckan. Alla lärare är inte fullt ut behöriga men har erfarenhet och kompetens som gör att vi överlag bedömer att det kommer att fungera bra under kommande läsår.
I Vingåker berättar Anders Danielsson chef för barn- och utbildningsförvaltningen, att kommunen har några tomma lärartjänster.
– Jag tror att vi har två eller tre tjänster på högstadiet som inte är tillsatta. I övrigt har vi lärare, men alla är inte behöriga, säger han och tillägger att bilden blir klarare i dag.
– Jag har bett att få in uppgifter från rektorerna kring hur behörigheten ser ut.
Enligt nuvarande siffror är ungefär 67 - 68 procent av lärarna i Vingåker behöriga i årskurserna ett till nio i grundskolan.
– Det finns många duktiga obehöriga lärare också, men visst önskar man att alla tjänster var fyllda och att det fanns behöriga lärare överallt. Det är svårast att få tag på lärare till ämnena NO och matematik. Vissa språk kan också vara svåra att få tag på lärare till, säger Anders Danielsson.
Lärarförbundet framhåller att varje arbetsgivare har ett ansvar att göra yrket attraktivt och skapa förutsättningar för fler vägar in i yrket.
Anders Danielsson påpekar att det lärarunderskott som råder i hela landet gör att det är svårt att jobba med frågan. Till julen 2019 står dock Vingåkers nya högstadieskola klar och då hoppas han att kommunen kan locka till sig fler intresserade lärare.
– Det är lite spännande, inte alla förunnat att få komma in i en ny lokal och vara med och bygga något nytt.