Ölbryggning är något människan har ägnat sig åt sedan lång tid tillbaka men för en del är det lite av nyupptäckande.
För Morgan Larsson och Tomas Olausson började intresset vakna för några år sedan med att en bekant hade tagit med en utrustning hem från Kina.
Utrustningen var inte av bästa kvalité eller utförande, tyckte de nu nyblivna ölbryggarna. Bägge kamraterna är verksamma på BTO Mekaniska. Tomas Olausson äger och driver företaget, så det är inte konstigt att utvecklingsarbetet tog fart direkt. Bland målen fanns att slippa använda en massa pumpar och att utrustningen skulle vara lätt att göra ren. Dessutom skulle tunga lyft undvikas.
‒Många har löst uppvärmningen med fasta värmare och pumpar som roterar vätskan för att inte temperaturen ska bli för hög runt själva värmaren, berättar Tomas Olausson.
Hur har ni löst uppvärmningen?
‒Jag fick tag i 80-litersbehållare från Tyskland, en ställning gjorde vi själva med assistans från Silver och stål. Ritat enheten har vi gjort själva här på BTO. Behållaren är som en termos och i den har vi en doppvärmare som är termostatstyrd. Det är otroligt noggrant med rätt temperatur. Vi vill ligga runt 65 grader. En högre temperatur ger ett sötare öl och en lägre temperatur ger ett torrare öl. Vi använder oss av en applikation i datorn eller telefonen som ger oss riktvärden som vi utgår ifrån, berättar Olausson.
I en lokal på BTO finns en utrustning uppställd för att visa oss hur den ser ut. Den består av en behållare med dubbla väggar för att få termoseffekt och ett lock. I den finns en doppvärmare och ett inre kärl med många hål i. Det inre kärlet är för att slippa gräva ur vörten, nu är det bara att lyfta upp korgen och tömma den efter urlakningen. Allt är placerat i en höj- och sänkbar ställning med lyft och hjul.
‒Hjulen är bra om man vill dra ut allt på garageuppfarten när det är dags att göra rent. Den inre behållaren lägger vi malten i och när den lyfts upp slipper vi rester i ölen av maltkorn. Behållaren går att tilta lite så det blir lättare när kärlet ska tömmas, förklarar ölbryggaren.
Utrustningen som du visar nu är väl för liten om ni ska börja brygga kommersiellt?
‒Ja, men till Läppe kvarn där vi ska bygga upp bryggeriet har vi köpt in gamla mjölktankar som rymmer betydligt mer. Vi kommer inte heller att kunna värma med el utan det kommer att bli med hjälp av ackumulatortankar och någon form av värmeväxlare, berättar Tomas Olausson.
När Katrineholms-Kuriren några dagar senare besöker det blivande mikrobryggeriet finner vi två herrar sittande på en nybyggd altan. Bredvid dem porlar vattnet ned från Läppekärrets dammluckor, utsikten över sjön Hjälmaren är fantastisk denna solskensdag. Vid ett bord sitter Morgan Larsson och Tomas Olausson med varsin lättöl och två tomma tallrikar.
‒Vi har nyss inmundigat varsin hamburgare, man måste pausa också med jämna mellanrum, berättar Morgan Larsson.
Det märks att vi sitter vid en gammal kvarn, i grässlänten ligger en gammal del till en hissanordning och enligt Larsson så finns det gott om detaljer inne i byggnaden som påminner om den tidigare verksamheten. Nu inrymmer huset ett par lägenheter i olika plan och i slänten ligger ett nyrenoverat hus som ska hyras ut veckovis.
‒Vi arbetar med fastigheten en dag i veckan och nu har vi kommit så långt att vi börjat fundera över hur bryggeriet i bottenvåningen ska utformas. Dels ska det uppfylla kraven enligt livsmedelsstadgarna, dels ska det uppfylla kraven från Skatteverket. Det som produceras är behäftat med alkoholskatt där nivån är avhängig alkoholinnehållet, avslöjar Tomas Olausson.
‒Vi har ett problem som vi måste lösa. Där vi ville ha en dörr in till de övriga lokalerna går nog inte, stensockeln som är nästan en meter flyttar man inte så lätt, menar Morgan Larsson.
När räknar ni med att komma i gång?
‒I höst hoppas vi, men det kommer att ta tid att få alla tillstånd klara. Dels ska vi lösa en del konstruktioner, dels måste vi få det klassat för hantering av alkoholhaltiga drycker, säger Morgan Larsson.
Vatten finns nydraget i lokalen och bryggarna funderar lite över hur utrustningen ska placeras. Tanken är att principen för processen är densamma som för hobbyutrustningen, men med vissa modifieringar. För att tjäna något måste volymen upp.
Vad driver er?
‒Det är väl att det går att göra så många olika typer av öl och att det går att åstadkomma öl med personlig smak. Möjligheterna är oändliga, säger både Olausson och Larsson.